Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Hongkongu zatkli osoby spojené so spravodajským webom Stand News

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Polícia podľa svojich ďalších vyjadrení v stredu nasadila viac ako 200 príslušníkov v rámci operácie proti predmetnej "on-line mediálnej spoločnosti".

Peking 29. decembra (TASR) - Hongkonská polícia zatkla v stredu ráno šesť osôb, ktoré majú spojenie so spravodajským webom Stand News. Ten bezprostredne po tom oznámil ukončenie svojej činnosti. Informovali o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá a stanica BBC na svojej webovej stránke.

Polícia vo vyhlásení uviedla, že jej oddelenie pre národnú bezpečnosť zatklo "šiestich vyššie postavených súčasných či bývalých pracovníkov on-line mediálnej spoločnosti". Dôvodom bolo "sprisahanie s cieľom uverejniť informácie podnecujúce k vzbure". Ide o troch mužov a tri ženy vo veku 34–73 rokov.

Polícia podľa svojich ďalších vyjadrení v stredu nasadila viac ako 200 príslušníkov v rámci operácie proti predmetnej "on-line mediálnej spoločnosti".

"Vzhľadom na situáciu spoločnosť okamžite ukončuje svoju činnosť," uviedol portál Stand News na Facebooku. Ruší svoju webovú stránku a zruší aj svoje účty na sociálnych sieťach.

Súdny príkaz na prehliadku a zabavenie "náležitých novinárskych materiálov" bol podľa DPA vydaný na základe zákona o národnej bezpečnosti. Peking túto spornú právnu normu prijal v júni 2020. Zákon kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami.

Kritici tvrdia, že zákon má za cieľ umlčať opozíciu a posilniť moc Čínskej komunistickej strany. Na základe neho už zatkli viac ako 100 prodemokratických aktivistov. Desiatky z nich sú ešte stále zadržiavané.

Stand News je jedným z posledných otvorene prodemokratických médií v Hongkongu, píše BBC. Dôležitou sa stalo počas prodemokratických protestov v Hongkongu v roku 2019.