Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Indii zatkli rodičov za pokus pochovať novonarodenú dcérku zaživa

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podstatou odvekého uprednostňovania synov v indických rodinách je pohľad, že dievčatá sú ekonomickým bremenom a treba im pripraviť aj obrovské veno pre ženícha.

Naí Dillí 10. mája (TASR) - Polícia v severoindickom štáte Uttarpradéš zatkla rodičov bábätka - dievčatka za údajný pokus pochovať ho zaživa. Informovali o tom dnes médiá.

Matka jedenapolmesačného dievčatka povedala polícii, že guru - náboženský učiteľ a duchovný vodca - im poradil, aby ho pochovali, lebo to ochráni ich ďalšie deti pred vážnymi chorobami a zaručí im zdravie.

Manželia uviedli, že vlani im zomrelo dieťa na nevyliečiteľnú chorobu.

Incident vyšiel najavo v stredu v meste Pilkhuwa, 100 kilometrov od indického hlavného mesta Naí Dillí, keď správca cintorína započul plač bábätka a zalarmoval políciu. Miestnym obyvateľom a polícii sa podarilo manželom zabrániť, aby dieťa pochovali.

Polícia označila prípad za pokus o vraždu a sprisahanie, ale nepodarilo sa jej vypátrať duchovného vodcu.

V Indii dochádza neustále k diskriminácii dievčat - krajina má aj jednu z najvyšších úmrtností novonarodených dievčatiek na svete.

Podľa sčítania ľudu z roku 2011 pripadá 914 dievčat na 1000 chlapcov, čo je najhorší pomer od vyhlásenia nezávislosti Indie v roku 1947. V celosvetovom meradle pripadá pri narodení približne 950 dievčat na každú tisícku chlapcov.

Podstatou odvekého uprednostňovania synov v indických rodinách je pohľad, že dievčatá sú ekonomickým bremenom a treba im pripraviť aj obrovské veno pre ženícha. Naopak, synovia sú živiteľmi rodín, ktorí sa starajú o svojich rodičov v starobe.