Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V Iráne zadržali 28 osôb napojených na Islamský štát

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rezort uviedol, že počas zatýkania utrpeli zranenia dvaja príslušníci bezpečnostných zložiek.

Teherán 24. septembra (TASR) - Iránske úrady zadržali 28 ľudí napojených na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), ktorých podozrievajú z prípravy útokov počas výročia minuloročných protestov. S odvolaním sa na iránske ministerstvo spravodajských služieb o tom v nedeľu informovala agentúra AFP, píše TASR.

"V uplynulých dňoch počas niekoľkých súbežných operácií v provinciách Teherán, Alborz a Západný Azerbajdžan bolo napadnutých niekoľko teroristických základní a zadržaných 28 členov spomínanej teroristickej siete," uviedlo ministerstvo na svojej webovej stránke.

Rezort ďalej uviedol, že počas zatýkania utrpeli zranenia dvaja príslušníci bezpečnostných zložiek. Úrady zhabali množstvo bômb, strelných zbraní, pásov s výbušninou a komunikačných zariadení.

Ministerstvo tiež podľa svojich slov zabránilo "vykonať 30 súbežných teroristických výbuchov v husto obývaných oblastiach Teheránu s cieľom narušiť bezpečnosť a podnietiť nepokoje a protesty počas výročia minuloročných nepokojov".

Iránom otriasli masové demonštrácie sprevádzané nepokojmi po smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej v septembri 2022. Zomrela vo väzbe po tom, ako ju zadržala teheránska mravnostná polícia, pretože údajne porušila pravidlá obliekania pre ženy. Neskoršie zásahy bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov si vyžiadali stovky mŕtvych a tisíce zatknutých.