Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Iráne zadržali predstaviteľa tlačovej agentúry Fars

Ilustračné foto. Foto: TASR

K zadržaniu predstaviteľa agentúry Fars došlo počas pokračujúcej vlny protivládnych protestov, ktoré prebiehajú po celom Iráne od septembrovej smrti Mahsy Amíníovej.

Teherán 6. decembra (TASR) - Iránske úrady zadržali zástupcu šéfredaktora tamojšej tlačovej agentúry Fars len týždeň po tom, čo sa táto inštitúcia stala terčom kyberútoku. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na utorňajšie správy iránskych štátnych médií.

"Zástupca riaditeľa agentúry Fars Abbás Darviš Tavangar bol zatknutý za šírenie nepravdivých správ," uviedla štátna stanica IRIB bez ďalších podrobností. Dodala, že vo väzbe zostane až do ukončenia vyšetrovania.

Vo vyhlásení, ktoré polooficiálna agentúra FARS uverejnila v aplikácii Telegram, sa uvádza, že jej "činnosť bola 26. novembra prerušená z dôvodu hackerského útoku". K zodpovednosti za útok sa neskôr prihlásila málo známa skupina Black Reward, ktorá tvrdí, že sa jej podarilo získať prístup k desiatkam dôverných dokumentov.

K zadržaniu predstaviteľa agentúry Fars došlo počas pokračujúcej vlny protivládnych protestov, ktoré prebiehajú po celom Iráne od septembrovej smrti Mahsy Amíníovej. Táto 22-ročná Kurdka zomrela vo väzení po tom, čo je zatkla iránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania.

Iránska generálna prokuratúra v nedeľu oznámila, že rozpúšťa tamojšiu mravnostnú políciu. Podľa pozorovateľov však išlo zrejme len o pokus upokojiť demonštrantov pred tohtotýždňovou novou vlnou protestov.