Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V Izraeli sa našlo takmer 1500 tiel militantov z Hamasu

Izraelskí vojaci zaujímajú svoje pozície pri izraelskej hranici s pásmom Gazy na juhu Izraela v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda zároveň podľa agentúry AP v utorok vyhlásila, že parlament a civilné ministerstvá v Gaze sú legitímnymi cieľmi jeho ofenzívy proti hnutiu Hamas.

Jeruzalem/Tel Aviv 10. októbra (TASR) - Zhruba 1500 mŕtvych tiel militantov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas sa našlo na území Izraela v okolí pásma Gazy, oznámila v utorok izraelská armáda. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Hovorca armády Richard Hecht zároveň reportérom uviedol, že izraelské bezpečnostné zložky "viac-menej obnovili kontrolu nad hranicou" s Gazou.

"Od včerajšieho večera vieme, že nikto neprišiel .. ale stále môže dôjsť k infiltráciám," dodal Hecht, podľa ktorého armáda "takmer dokončila" evakuáciu všetkých komunít v okolí hranice s touto palestínskou enklávou.

Izraelská armáda zároveň podľa agentúry AP v utorok vyhlásila, že parlament a civilné ministerstvá v Gaze sú legitímnymi cieľmi jeho ofenzívy proti hnutiu Hamas.

V sobotu vpadli komandá útočníkov palestínskeho hnutia Hamas z pásma Gazy na územie Izraela, kde bezhlavo zabíjali civilistov i príslušníkov ozbrojených zložiek a brali rukojemníkov vrátane žien, detí a seniorov. Ich vpád sprevádzalo masívne ostreľovanie územia Izraela.

Útok Hamasu si na území Izraela vyžiadal najmenej 900 obetí na životoch, pripomína AFP. Izrael v reakcii na tento bezprecedentný útok letecky i delostrelecky bombardoval ciele Hamasu v pásme Gazy, kde v dôsledku toho zahynulo už najmenej 687 ľudí.