Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Jakutsku hasia lesné požiare aj umelým dažďom

Dym z lesného požiaru pokrýva mesto Jakutsk na ruskom Ďalekom východe 19. júla 2021. Foto: TASR/AP

Dym z požiarov znečistil ovzdušie v 107 obciach a mestách republiky vrátane hlavného mesta Jakutsk.

Moskva 21. júla (TASR) - Ruská federálna služba vzdušnej ochrany lesov (Avialesochrana) vyvolala v troch okresoch Jakutska "umelé dažde", ktoré by mali pomôcť pri hasení lesných požiarov v regióne. Podľa agentúry Interfax o tom v stredu informoval operatívny štáb Jakutskej republiky, ležiacej vo východnej časti Ruska na Sibíri.

Avialesochrana na to použila špeciálne prieskumné lietadlo Antonov An-26, na ktorého palube bola zostava na vypúšťanie pyrokaziet s jodidom strieborným. Okrem toho však v regióne tento týždeň očakávajú aj prírodné zrážky.

Podľa stredajšej správy tlačovej služby oblastnej vlády sa počet požiarov znížil a nateraz ich na území republiky evidujú 208. S lesnými požiarmi bojuje viac ako 2000 ľudí, ktorí majú k dispozícii 291 kusov techniky. Plamene zachvátili územie s celkovou rozlohou viac ako 1,5 milióna hektárov, spresňuje Interfax.

Dym z požiarov znečistil ovzdušie v 107 obciach a mestách republiky vrátane hlavného mesta Jakutsk. Úrady ubezpečili, že stav ovzdušia nepretržite monitorujú.