Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Katalánsku pred sviatkom sv. Jána predávajú nízkohlučnú pyrotechniku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V Katalánsku sa hovorí, že symbolmi sviatku sv. Jána sú oheň, voda a byliny. Oheň znamená čistotu, preto sa zapaľujú ohne i ohňostroje.

Barcelona 22. júna (TASR) - Pre oslavy sviatku svätého Jána v Katalánsku sú typické ohňostroje, čo však naráža na nesúhlas časti obyvateľstva. Jeden z obchodníkov s ohňostrojmi v Barcelone sa tento problém rozhodol vyriešiť tým, že má v ponuke len zábavnú pyrotechniku vydávajúcu stredný alebo veľmi malý hluk.

Ako pre tlačovú agentúru ACN vysvetlil generálny riaditeľ spoločnosti La Traca Jordi Brau, cieľom predajne je propagovať "inkluzívnejšie" a "udržateľnejšie" ohňostroje, reagovať na požiadavky dnešnej spoločnosti a na oslavy sviatku svätého Jána, ktoré teraz kladú väčší dôraz na rodinu a deti.

Pôvod línie nízkohlučných petárd La Traca spočíva v iniciatíve, ktorú spoločnosť vyvinula pred piatimi rokmi, keď sa rozhodla rozdeliť svoje výrobky do kategórií s nízkou, strednou a vysokou hlučnosťou, vysvetlil Brau.

"Za nízku hlasitosť sme považovali všetko, čo je pod 97 decibelov, čo je bežná hlasitosť rozhovoru," dodal Brau.

Objasnil, že aj odvetvie zábavnej pyrotechniky musí vedieť načúvať požiadavkám spoločnosti.

"Videli sme niekoľko ohňostrojov, ktoré iskrili, ale aj nečakane vydávali hlasné zvuky, a to rušilo zvieratá, deti a starších ľudí," dodal Brau.

V Katalánsku sa hovorí, že symbolmi sviatku sv. Jána sú oheň, voda a byliny. Oheň znamená čistotu, preto sa zapaľujú ohne i ohňostroje. Voda symbolizuje uzdravenie - preto sa v túto noc v niektorých oblastiach ľudia kúpu v mori. A bylinky nazbierané v jánsku noc majú údajne niekoľkonásobne vyššiu účinnosť.