Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Katalánsku sa začala kampaň pred regionálnymi voľbami

Na snímke Carles Puigdemont. Foto: TASRAP

Prvé predvolebné zhromaždenia sa konali krátko po polnoci z pondelka na utorok. Jedno z nich bolo v Barcelone, pričom jeho účastníkom sa prostredníctvom videokonferencie prihovoril Madridom zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont.

Barcelona 5. decembra (TASR) - Politické strany v Katalánsku spustili v utorok kampaň pred voľbami do regionálneho parlamentu, ktoré vláda v Madride vypísala na 21. decembra. Informoval o tom portál EURactiv, ktorý pripomenul, že hlavní kandidáti proseparatistických strán sú buď vo väzení, alebo v exile v zahraničí.

Prvé predvolebné zhromaždenia sa konali krátko po polnoci z pondelka na utorok. Jedno z nich bolo v Barcelone, pričom jeho účastníkom sa prostredníctvom videokonferencie prihovoril Madridom zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý je v čele kandidátky strany Spoločne pre Katalánsko (Junts per Catalunya - JUNTSxCAT).

Vo svojom príhovore Puigdemont obvinil Madrid, že "chce využiť všetky možné prekážky, aby sme nemohli robiť kampaň zarovno s ostatnými kandidátmi". Vyhlásil tiež, že voliči "si (vo voľbách) môžu vybrať medzi národom a podriadením sa, medzi katalánskymi inštitúciami a pochybnými existenciami Madridu".

V decembrových regionálnych voľbách v Katalánsku kandiduje 12 z 13 členov zosadenej vlády, pričom Puigdemont a líder Katalánskej strany nezávislosti (ERC) Oriol Junqueras zvádzajú boj o vodcovskú pozíciu v tábore separatistov a v prípade volebného víťazstva majú ambíciu obsadiť post premiéra.

Vo voľbách v roku 2015 proseparatistické strany získali v katalánskom parlamente absolútnu väčšinu kresiel. Vtedy však o hlasy voličov bojovali spoločnou kandidátkou, do nachádzajúcich volieb ide každá strana osve a v podstate aj bez spoločného programu.

Antonio Barroso z konzultačnej firmy Teneo intelligence uviedol, že vzhľadom na pretrvávajúce nezhody medzi secesionistami ohľadom ich ďalšieho postupu majú ich lídri záujem postaviť kampaň politických strán na krivdách napáchaných Madridom. Ich vlastný politický program je vágny, vyhlásil Barroso.

Z najnovšieho prieskumu Centra sociologických štúdií (CIS) vyplýva, že tri separatistické strany by mohli v novom katalánskom parlamente získať 66 alebo 67 z celkovo 135 mandátov. Absolútnu väčšinu v katalánskom parlamente má tá strana, ktorú zastupuje najmenej 68 poslancov.

Spomedzi proseparatistických strán má podľa prieskumov najsilnejšie postavenie republikánska ľavicová ERC, ktorá zrejme zvedie tesný súboj s liberálnou stranou Občania (Ciudadanos).

Občania, ako aj Katalánska socialistická strana (PSC) a v Španielsku vládnuca Ľudová strana (PP) sú proti odštiepeniu sa Katalánska od Španielska a vo voľbách by mali spolu získať 44,3 percenta hlasov, čo im zaručuje 59-60 kresiel.

Vláda v Madride si podľa denníka Le Monde od volieb sľubuje, že situácia v Katalánsku sa vráti do normálu. Naposledy to 2. decembra uviedol španielsky premiér Mariano Rajoy, keď sa v meste Mataró pri Barcelone zúčastnil na mítingu kandidáta PP. Podľa prieskumov by PP mala vo voľbách v Katalánsku skončiť s historicky najhorším výsledkom.