Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

V Londýne zadržali päť osôb pre posprejovanie fasády rezortu obrany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zadržali ich len niekoľko hodín po obvinení inej trojice za organizovanie propalestínskeho protestu pred domom lídra opozície Keira Starmera.

Londýn 10. apríla (TASR) - Londýnska polícia v stredu zadržala päť osôb podozrivých z poškodzovania budovy britského ministerstva obrany. Bola posprejovaná červenou farbou na protest proti predaju zbraní Izraelu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Zadržali ich len niekoľko hodín po obvinení inej trojice za organizovanie propalestínskeho protestu pred domom lídra opozície Keira Starmera.

Oba incidenty da uskutočnili v čase, keď sa v Británii vedie debata o prijateľných limitoch demonštrácií na verejnosti. Od začiatku vojny v Pásme Gazy totiž narastajú obavy o bezpečnosť britských zákonodarcov.

K posprejovaniu fasády ministerstva obrany sa priznali protestné skupiny Palestine Action a Youth Demand. Vyjadrili tak nesúhlas s tým, že Británia umožňuje financovanie zbraní pre Izrael. Uviedli to na sociálnej sieti spolu so zverejnením videa z vyčíňania.

"Nikdy nebudeme tolerovať ľudí, ktorí pod zámienkou protestu poškodzujú budovy," uviedla londýnska polícia k zadržaniu.

V súvislosti s utorňajším protestom pred domom šéfa labouristov Starmera na severe Londýna obvinili dve ženy a jedného muža vo veku 20-30 rokov.

Pred domom vyvesili transparent s nápisom "Starmer zastavte zabíjanie" a červenými odtlačkami dlaní. Pred dvere mu položili rady detských topánok na znak detských obetí vojny v Pásme Gazy.

Britský premiér Rishi Sunak, ktorého dom sa minulý rok stal terčom environmentálnych protestov, apeluje na políciu, aby zastavila protesty pred príbytkami zákonodarcov, parlamentom a kanceláriami politických strán.