Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku budú hlasovať o znovuzvolení Orbána za predsedu vlády

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kreslo predsedu vlády obsadil Orbán prvýkrát v roku 1998.

Budapešť 10. mája (TASR) - Maďarské Národné zhromaždenie vo štvrtok popoludní na svojom prvom zasadnutí po aprílových parlamentných voľbách bude hlasovať o znovuzvolení Viktora Orbána za predsedu novej maďarskej vlády.

Prezident János Áder na utorňajšej ustanovujúcej schôdzi navrhol, aby poslanci podporili lídra volebnej kandidátky víťazného bloku Fidesz-KDNP, kandidáta na post premiéra a predsedu Fideszu, 55-ročného V. Orbána.

V prípade, že za neho bude hlasovať nadpolovičná väčšina poslancov, Orbán sa po zaznení štátnej hymny a slávnostnej prísahe ujme tejto funkcie už tretíkrát po sebe a celkovo po štvrtý raz. Následne sa očakáva prejav nového ministerského predsedu.

Kreslo predsedu vlády obsadil Orbán prvýkrát v roku 1998.

Parlament bude rokovať krátko aj v piatok. Jediným bodom programu má byť prerokovanie vládneho návrhu novely zákona o ministerstvách a príslušných právnych noriem.

O tom, aby schvaľovanie uvedenej novely prebehlo v skrátenom legislatívnom konaní, musia poslanci rozhodnúť štvorpätinovou väčšinou ešte vo štvrtok. Pri príprave utorkovej schôdze zákonodarného zboru opozičné strany avizovali, že takýto krok podporia, povedal podľa spravodajského serveru ma.hu predseda parlamentnej frakcie kresťanských demokratov (KDNP) Péter Harach.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach