Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Mexiku odvolali riaditeľa márnice za 157 zapáchajúcich mŕtvol

Ilustračná snímka. Foto: twitter.com

Telá patria obetiam organizovaného zločinu. Mexické úrady v roku 2006 začali boj proti nemu; odvtedy v krajine zaznamenali 200.000 vrážd a 35.000 ľudí je nezvestných.

Mexiko 18. septembra (TASR) - Guvernér západomexického štátu Jalisco Aristóteles Sandoval prepustil riaditeľa štátnej márnice po tom, čo mraziarenský kamión so 157 neidentifikovanými telami vyvolal sťažnosti susedov pre šíriaci sa zápach. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Telá patria obetiam organizovaného zločinu. Mexické úrady v roku 2006 začali boj proti nemu; odvtedy v krajine zaznamenali 200.000 vrážd a 35.000 ľudí je nezvestných. Najvyšší počet vrážd sa stal práve v štáte Jalisco na západnom pobreží Mexika.

Prepustený riaditeľ Inštitútu forenzných vied v štáte Jalisco Luis Octavio Cotero v utorok pre miestne médiá povedal, že si prenajali dva kamióny na uskladnenie tiel z márnice, ktorá je preplnená. Cotero dodal, že pred dvoma rokmi varoval, že márnica nedokáže zvládnuť počet tiel pochádzajúcich z narastajúcej vlny vrážd v Mexiku.

Mexické zákony totiž kremáciu tiel obetí organizovaného zločinu zakazujú. Miestne úrady majú teda problém s návalom mŕtvol, ktoré musia podrobiť pitve.

Cotero poprel, že by práve on vydal nariadenie, aby jeden z mraziarenských kamiónov opustil parkovisko v areáli márnice. Toto vozidlo odviezli na pozemok medzi parkoviskami a nakoniec na nevyužívanú plochu v okolí mesta Guadalajara. Zakaždým však museli vozidlo preparkovať, pretože ich k tomu donútili sťažnosti susedov.