Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Miláne sa začal ďalší proces s expremiérom Silviom Berlusconim

Silvo Berlusconi Foto: TASR/AP Photo / Roberto Monaldo

Tentokrát je bývalý taliansky premiér obžalovaný spoločne s bratom Paolom z napomáhania pri zverejňovaní obsahu odpočúvaných telefonátov.

Miláno 29. marca (TASR) - Ďalší proces s bývalým talianskym premiérom Silviom Berlusconim sa dnes začal v Miláne. Tentoraz je niekdajší predseda vlády obžalovaný spoločne s bratom Paolom z napomáhania pri zverejňovaní obsahu odpočúvaných telefonátov.

O spojení prebiehajúceho procesu s Paolom Berlusconim, ktorý sa začal 10. januára, a súdneho stíhania jeho slávnejšieho brata rozhodla talianska justícia 14. marca.

Právny zástupca Silvia Berlusconiho dnes v úvode pojednávania požiadal o oslobodenie svojho mandanta, pretože žaloba je podľa jeho názoru neudržateľná.

Obvinenia v tejto kauze súvisia s vyšetrovaním finančného škandálu v roku 2005. Vtedy sa vynorili pochybnosti o boji troch zainteresovaných strán pri preberaní finančného ústavu Antonveneta, pri ktorom sa krížili záujmy Talianov, holandskej banky ABN Amro a španielskej finančnej skupiny BBVA.

V rámci vyšetrovania bol odpočúvaný telefonát ľavicového politika, niekdajšieho šéfa talianskej diplomacie Piera Fassina, so šéfom poisťovacieho koncernu Unipol, figurujúcom v predmetnom boji a blízkom talianskej ľavici.

Prepis tohto telefonátu sa potom objavil na stránkach novín Il Giornale, blízkych Berlusconimu. Práve on sa ocitol v podozrení, že predmetný materiál "prihral" bratovi.

Paolo Berlusconi je majiteľom Il Giornale. Podnikateľa už v minulosti uznali v iných kauzách za vinného z korupcie a vystavenia falošných faktúr, pričom ho odsúdili na dva roky a jeden mesiac odňatia slobody.