Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V Minsku sa začala schôdzka skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kontaktná skupina má v úmysle pokračovať v diskusiách o implementácii tzv. Steinmeierovho plánu, odsune vojsk a zbraní pozdĺž kontaktnej línie a výmene väzňov.

Minsk 1. októbra (TASR) - V bieloruskom Minsku sa v utorok začala schôdzka trojstrannej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, informovala agentúra Ukrinform.

Ako sa uvádza v správe ministerstva zahraničných vecí Bieloruskej republiky, kontaktná skupina má v úmysle pokračovať v diskusiách o implementácii tzv. Steinmeierovho plánu, odsune vojsk a zbraní pozdĺž kontaktnej línie a výmene väzňov.

Členovia ukrajinskej delegácie v kontaktnej skupine na schôdzke v Minsku 18. septembra nepodpísali Steinmeierov plán, informovala vtedy agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na svoj zdroj.

"Ukrajinská delegácia počas stretnutia kontaktnej skupiny v Minsku odmietla schváliť a podpísať 'Steinmeierov plán', pričom tvrdila, že tento dokument nie je podporovaný minským balíkom opatrení," uviedol zdroj.

Podľa neho Kyjev trvá na tom, že musí najprv dostať späť pod kontrolu časť svojej hranice s Ruskom, ktorú momentálne ovládajú proruskí separatisti. Zároveň požaduje odzbrojenie týchto militantov.

"Kyjev navrhuje, aby sa voľby uskutočnili až potom," dodal zdroj.

Ako vysvetľuje webový portál televízie 112 Ukrajina, Steinmeierov plán predpokladá súčasné uskutočnenie bezpečnostnej aj politickej časti minských dohôd; nastolenie mieru, obnovenie kontroly Ukrajiny nad svojimi územiami, udelenie osobitného štatútu Donbasu a uskutočnenie volieb v tejto časti krajiny, a to všetko naraz.

Kyjev ale označil "Steinmeierov plán" za nedokonalý a nebezpečný, pričom trval na tom, že kontrola hraníc by sa mala uskutočniť ako prvý krok, až potom by sa mali uskutočniť voľby a zaviesť osobitný poriadok miestnej samosprávy v určitých oblastiach Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti, dodal portál televízie 112 Ukrajina.