Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V mjanmarskom Jakchainskom štáte ohlásili prípad nákazy koronavírusom

Takmer 700.000 moslimských Rohingov žije v táboroch v Bangladéši po tom, ako unikli pred brutálnymi zásahmi armády v Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v marci varovala, že utečenecké tábory v Jakchainskom štáte sú vysoko rizikové miesta na šírenie koronavírusového ochorenia.

Nepjito 19. mája (TASR) - V mjanmarskom Jakchainskom štáte ohlásili z noci na utorok prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie mjanmarského ministerstva zdravotníctva.

Prvým potvrdeným prípadom je 35-ročný muž, ktorý sa nedávno vrátil z Malajzie a momentálne sa nachádza v karanténe v pobrežnom meste Thandwe.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v marci varovala, že utečenecké tábory v Jakchainskom štáte sú vysoko rizikové miesta na šírenie koronavírusového ochorenia.

Oznámenie prišlo štyri dni po tom, čo Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusom v jednom z preplnených utečeneckých táborov na juhu Bangladéša, kde sa tiesni viac ako milión mjanmarských Rohingov.

Vyšetrovatelia OSN obvinili Mjanmarsko z masového vyvražďovania moslimských Rohingov "so zámerom genocídy" ešte v roku 2017, keď bolo viac ako 730.000 Rohingov vyhostených z Jakchainského štátu do Bangladéša.

Väčšina Rohingov, ktorí zostali v Jakchainskom štáte, je podľa ľudskoprávnych organizácií väznená v táboroch s obmedzenou možnosťou voľného pohybu.

Mjanmarsko dosiaľ zaznamenalo 191 prípadov nákazy novým koronavírusom, z toho šesť smrteľných.