Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V moravskom Jeseníku oslavujú 750. výročie mesta stredovekým podujatím

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Po piatkovom (15.9.) Slávnostnom galavečere vyvrcholí program na Masarykovom námestí dnešným historickým podujatím Zpátky v čase - Jeseník znovu ve středověkém hávu.

Bratislava/Jeseník 16. septembra (TASR) – Mesto Jeseník na severe Olomouckého kraja oslavuje svoje 750. výročie pestrým programom. K tomuto jubileu v spolupráci s Českou poštou mesto vydalo špeciálnu poštovú známku.

Po piatkovom (15.9.) Slávnostnom galavečere vyvrcholí program na Masarykovom námestí dnešným historickým podujatím Zpátky v čase - Jeseník znovu ve středověkém hávu. Chýbať nebudú doboví vojaci, jarmok, remeslá, stredoveká krčma, zvieratá ani historický kolotoč. V nedeľu (17.9.) je v programe slávnostná svätá omša a odhalenie zreštaurovanej sochy Jana Nepomuckého. Tá po rokoch opäť na pôvodnom mieste bude zdobiť Masarykovo námestie.

Najmä návštevníci Jeseníka využijú i počas tohto víkendu množstvo chodníčkov vedúcich k prameňom tamojšieho rodáka a priekopníckeho liečiteľa prírodnou vodou Vincenza Priessnitza (1799-1851). Tiež v balneoparku na úpätí studničného vrchu v areáli Liečebných kúpeľov Priessnitz.

"Voľne prístupný balneopark je vodná záhrada pod šírym nebom vybudovaná v roku 2010 Spoločnosťou Vincenza Priessnitza. Je to sústava potokov a vodných zastavení s písomnými informáciami pre liečivé využitie vody. Tým chceme sprístupniť Priessnitzov odkaz a jeho hydroterapiu všetkým záujemcom," pre TASR zdôvodnila Věra Janků z uvedenej spoločnosti.