Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Nemecku opäť protestovali aktivisti z Poslednej generácie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Približne 130 ľudí napoludnie podľa polície zablokovalo v Berlíne frekventovaný Varšavský most spájajúci štvrte Friedrichshain a Kreuzberg.

Berlín 16. marca (TASR) — Environmentálne hnutie Posledná generácia zorganizovalo v sobotu vo viacerých mestách v Nemecku ďalšie demonštrácie za zintenzívnenie ochrany klímy. Opäť mali podobu blokád ciest, ich účastníci sa však tentoraz neprilepovali k asfaltu, uviedla agentúra DPA.

Približne 130 ľudí napoludnie podľa polície zablokovalo v Berlíne frekventovaný Varšavský most spájajúci štvrte Friedrichshain a Kreuzberg.

V bavorských mestách Mníchov a Regensburg sa na nahlásených i nenahlásených zhromaždeniach zúčastnilo okolo 120, respektíve 150 ľudí. Podľa miestnej polície nespôsobil protest v Mníchove väčšie dopravné problémy.

Neďaleko terminálu na skvapalnený zemný plyn na ostrove Rujana v Baltskom mori 30 aktivistov zablokovalo príjazdovú ceste do prístavu Sassnitz. Polícia blokádu po niekoľkých hodinách ukončila. Väčšinu účastníkov policajti odniesli z cesty, ďalší miesto protestu opustili dobrovoľne, povedala pre DPA policajná hovorkyňa.

Demonštrácie sa konali aj v mestách Freiburg a Karlsruhe a na letisku v Stuttgarte. Ich priebeh označila polícia za pokojný. V Brémach obsadilo asi 100 klimatických aktivistov križovatku v centre mesta.

Ďalšie blokády boli naplánované v Kolíne nad Rýnom na a v Lipsku.

Aktivisti z Poslednej generácie sú zástancami radikálnych opatrení na ochranu klímy vrátane úplného zrieknutia sa využívania uhlia, ropy a plynu. Od začiatku roku 2022 organizujú blokády ulíc, pričom ich účastníci sa lepia k povrchom ciest.

Tento týždeň však predstavitelia Poslednej generácie oznámili, že menia svoju stratégiu a upustia od prilepovania sa k cestám a chodníkom. Namiesto toho vyzvali na organizovanie „zhromaždení občianskej neposlušnosti“ po celom Nemecku.