Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V Nemecku podnikli razie súvisiace s online mizogýniou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pojem mizogýnia všeobecne označuje odpor, pohŕdanie, nenávisť, alebo predsudky voči ženám.

Berlín 7. marca (TASR) - Nemeckí vyšetrovatelia podnikli vo štvrtok razie v 11 spolkových krajinách proti autorom mizogýnnych a potenciálne trestných príspevkov na internete. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Celkovo je vypočúvaných 45 podozrivých, v ich bydliskách boli vykonané domové prehliadky. Operácia sa začala vo štvrtok o 06.00 h SEČ, informoval nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA). Ďalšie opatrenia podnikol proti 37 podozrivým.

Na operácii sa podieľali Centrálny úrad pre boj proti kyberzločinu (ZIT) vo Frankfurte nad Mohanom, BKA a ďalšie štátne orgány činné v trestnom konaní.

Razie sú súčasťou policajného úsilia bojovať proti mizogýnii na internete a analyzovať dosah, ciele a prípadnú trestnú stránku takýchto príspevkov, vrátane možných prepojení na extrémizmus.

BKA pri domových prehliadkach osobitne pátrala po príspevkoch obsahujúcich digitálne nenávistné zločiny proti ženám na online platformách a príslušné informácie odovzdala štátnym bezpečnostným zložkám.

Tento projekt je založený na rozsudku Vyššieho regionálneho súdu v Kolíne nad Rýnom, ktorý vyhlásil, že zovšeobecnené urážky voči ženám môžu byť trestané ako podnecovanie k nenávisti.

Medzi rôznymi prejavmi mizogýnie na internete, zistenými úradmi ZIT a BKA, boli napríklad príspevky, v ktorých boli ženy ohovárané a urážané sexualizovaným spôsobom alebo ich verejne povzbudzovali, aby poslali fotografie nahého tela.

Úrady tiež objavili príspevky obhajujúce znásilnenie či sexuálne napadnutie alebo také, ktoré verejne šírili videá zachytávajúce mučenie a vraždy.

Pojem mizogýnia všeobecne označuje odpor, pohŕdanie, nenávisť, alebo predsudky voči ženám.