Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Nemecku poisťovne zlepšujú výpočet rizika prívalových povodní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Maroš Černý

Údaje pre presnejšie modelovanie povodní budú vložené do portálu poisťovní, ktorý pomôže vypočítať riziko ohrozenia pre jednotlivé budovy.

Berlín 1. apríl (TASR) - Nemecké poisťovne plánujú zlepšiť varovanie pred rizikom prívalových povodní počas búrok. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Najmä povodeň z júla 2021 ukázala, že doterajšie simulácie nezobrazujú dostatočne presne riziko prívalovej povodne,“ povedala Anja Käfer-Rohrbachová, zástupkyňa výkonného riaditeľa asociácie nemeckých poisťovní.

Údaje pre presnejšie modelovanie povodní budú vložené do portálu poisťovní, ktorý pomôže vypočítať riziko ohrozenia pre jednotlivé budovy. Združenie poisťovní doteraz identifikovalo viac ako 320.000 adries ohrozených záplavami.

Plánované rozšírenie o prívalové povodne má pomôcť reagovať na častejšie extrémne výkyvy počasia v dôsledku klimatických zmien.

"V úzkych horských dolinách, kde veľa vody padá na okolité svahy, sa hladiny riek môžu vzduť výrazne vyššie ako pri rovnakom daždi v otvorenom teréne,“ povedala Käfer-Rohrbachová. Nový systém v minulom roku testovali v niekoľkých regiónoch, vrátane údolia rieky Ahr, ktoré v roku 2021 postihla povodňová katastrofa.

Modelovanie rizika pokrýva zhruba tretinu všetkých adries v Nemecku, pričom nie všetkým hrozí vysoké riziko prívalových povodní.

"Spolková vláda, jednotlivé štáty a miestne orgány musia tlačiť na preventívne opatrenia, aby sa obmedzila výstavba budov v rizikových oblastiach," dodala Käfer-Rohrbachová.