Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Nemecku uložili ďalšie pokuty za protesty na letisku v Berlíne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V decembri sa skupine aktivistov podarilo dostať cez bezpečnostný perimeter letiska a protestovať za väčšiu aktivitu politikov v boji proti klimatickej kríze.

Berlín 16. augusta (TASR) — Nemecká Spolková polícia uložila ďalšie pokuty klimatickým aktivistom za ich protesty na letisku v metropole Berlín z vlaňajšieho decembra a mája tohto roku, informovala v stredu agentúra DPA.

Za incidenty, ku ktorým došlo na letisku Berlín - Brandenburg (BER) 8. decembra 2022 a 5. mája 2023, vymerala polícia pokuty vo výške približne 5330 eur.

V decembri sa skupine aktivistov podarilo dostať cez bezpečnostný perimeter letiska a protestovať za väčšiu aktivitu politikov v boji proti klimatickej kríze.

Polícia prostredníctvom hovorkyne uviedla, že v súvislosti s týmto incidentom dostali pokuty tri osoby, z ktorých dve sa voči nej odvolali.

V máji tohto roka klimatickí aktivisti opätovne prenikli na berlínske letisko a posprejovali súkromné lietadlo. Polícia chce v súvislosti s týmto incidentom uložiť pokuty siedmim osobám, ktorí sa na proteste zúčastnili. Oznámenia o pokutách však môžu byť vydané až po uplynutí lehoty na vyjadrenie.

Demonštrácia klimatických aktivistov na letisku v Berlíne sa konala aj vlani 24. novembra. Šesť protestujúcich sa vtedy dostalo do areálu letiska a prilepilo sa k rolovacej dráhe, takže jeho prevádzka musela byť prerušená na takmer dve hodiny. Polícia vyčíslila náklady na tento zásah na 1060 eur.