Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Nigérii vyhorela nelegálna ropná rafinéria, hlásia mŕtvych

Bezpečnostný dôstojník sa pozerá na spálené telá obetí nelegálneho výbuchu rafinérie v Emohua, delta Nigeru v Nigérii v utorok 3. októbra 2023. Najmenej 15 ľudí bolo potvrdených mŕtvych pri vypuknutí požiaru po výbuchu nelegálnej ropnej rafinérie v regióne delty Nigeru v Nigérii, uviedli v utorok miestni obyvatelia, pričom počet obetí je pravdepodobne oveľa vyšší a mnohé telá sú úplne spálené. Foto: TASR/AP

Požiar z nelegálnej ropnej rafinérie sa rozšíril aj na neďalekú ropnú nádrž.

Abuja 3. októbra (TASR) - Najmenej 18 obetí si v nedeľu večer vyžiadal požiar v nelegálnej ropnej rafinérii v štáte Rivers na juhu Nigérie, uviedol v utorok hovorca miestneho nigérijského zboru bezpečnosti a civilnej obrany Olufemi Ayodele. Obeťami sú najmä mladí ľudia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Požiar z nelegálnej ropnej rafinérie sa rozšíril aj na neďalekú ropnú nádrž. Oheň usmrtil a zohavil najmenej 18 ľudí, zatiaľ čo 25 zranených sa podarilo zachrániť, uviedol Ayodele. Dodal, že medzi obeťami je tehotná žena aj budúca nevesta.

Podľa obyvateľov oblasti Emohua môže byť počet obetí ešte vyšší. Desiatky ľudí sa totiž podľa nich snažili počas požiaru nabrať si rozliatu ropu.

Krádeže ropy sú v Nigérii dlhodobým problémom. Krajina je jedným z najväčších výrobcov ropy v Afrike, je tiež členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Nelegálne rafinérie sa nachádzajú najmä v oblasti delty rieky Niger, kde pašeráci z tamojších potrubí odčerpávajú ropu a následne ju tam aj rafinujú.