Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Nikarague dostali výpovede lekári, ktorí ošetrovali demonštrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Nikaraguou otriasajú nepokoje od 18. apríla, keď sa uskutočnili prvé protivládne protesty vyvolané kontroverznými sociálnymi reformami.

Managua 28. júla (TASR) - Nikaragujské ministerstvo zdravotníctva ukončilo pracovný pomer s 20 lekármi, ktorí počas protivládnych protestov poskytli zdravotnícku pomoc zraneným demonštrantom. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na jedného z prepustených lekárov.

Všetci prepustení lekári boli zamestnancami štátnej Nemocnice Óscara Danila Rosalesa v meste León na západe Nikaraguy a je medzi nimi viacero špecialistov, povedal pre DPA gastroenterológ Javier Pastora.

Podľa Pastoru ministerstvo zdravotníctva oficiálny dôvod prepustenia lekárov neuviedlo, pravdepodobne sa však previnili tým, že neuposlúchli príkaz ministerstva a vedenia nemocnice neposkytovať pomoc zraneným demonštrantom.

Nikaraguou otriasajú nepokoje od 18. apríla, keď sa uskutočnili prvé protivládne protesty vyvolané kontroverznými sociálnymi reformami. Demonštranti však medzičasom svoje požiadavky vystupňovali a žiadajú odstúpenie autoritatívneho prezidenta Daniela Ortegu, vypísanie predčasných volieb, ukončenie násilia a slobodu tlače.

Ortega, ktorý od zámerov znížiť dôchodky v snahe vyplniť trhliny v sociálnom poistení ustúpil, výzvy na rezignáciu a vypísanie predčasných volieb odmieta.