Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V nórskom parlamente nahlásili bombu, poslanci pokračujú v rokovaní

Policajt stojí na stráži pred budovou nórskeho parlamentu v Osle, v stredu 3. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Ľudí z radov verejnosti, ktorí sa nachádzali na rokovaní parlamentu, polícia požiadala, aby budovu opustili.

Oslo 3. apríla (TASR) - V nórskom parlamente nahlásili v stredu bombu. Polícia v okolí budovy posilňuje bezpečnosť, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ľudí z radov verejnosti, ktorí sa nachádzali na rokovaní parlamentu, polícia požiadala, aby budovu opustili. Poslanci však pokračovali v normálnej práci, ktorá zahŕňala aj čas na otázky pre ministrov, uviedol hovorca parlamentu.

"Zatiaľ nemáme nijaké informácie o tom, že by niečo hrozilo tretím stranám,"
uviedol hovorca polície.

Ozbrojení príslušníci polície rozmiestnili okolo parlamentu v centre Osla železné zábrany, aby k nemu obmedzili prístup. Policajti v Nórsku pritom pri sebe bežne zbrane nenosia, pripomína Reuters.

Budovu nórskeho parlamentu (Storting) opäť sprístupnili po približne dvoch hodinách, uvádza agentúra AP. Predstaviteľ miestnej polície Sven Bjelland uviedol, že úrady sú si isté bezpečnosťou situácie.

Nórska ministerka spravodlivosti Emilie Enger Mehlová, ktorá sa zúčastnila na stredajšom rokovaní v parlamente, uviedla, že bombové vyhrážky voči parlamentu "sú nepríjemné a neakceptovateľné".

Bjelland tiež spresnil, že parlament dostal až dve bombové vyhrážky. Jednu ešte v utorok večer, ktorú však polícia nepovažovala za vierohodnú. Druhú bombovú hrozbu potom poslali v stredu polícii v Osle.

"V závažnosti týchto dvoch hlásení boli rozdiely,"
uviedol Bjelland. Dodal, že polícia vie, kto nahlásil utorkovú bombovú hrozbu. Polícia však podľa jeho slov nikoho nezadržala.