Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Olomouci posprejovali pamätník Červenej armády

Na snímke z 30. marca 2022 policajti odstraňujú ukrajinskú vlajku z historického tanku pri Pamätníku Sovietov na Ulici 17. júna. Predtým boli tanky zabalené do ukrajinskej vlajky v nemeckom Berlíne. Foto: TASR/AP

Páchateľovi hrozia v prípade odhalenia až tri roky väzenia.

Praha 26. septembra (TASR) - Neznámy sprejer pomaľoval pamätník oslobodenia Červenou armádou ležiaci pri centre českého mesta Olomouc. Pamätník na viacerých miestach posprejoval zlatou farbou a písmenami UA. Český denník Právo o tom v pondelok informovala hovorkyňa tamojšej polície Petra Vaňharová.

K činu podľa nej došlo minulý týždeň, niekedy v noci zo štvrtka na piatok. "Spôsobená škoda zatiaľ nebola vyčíslená," uviedla hovorkyňa s tým, že policajti celý prípad vyšetrujú pre podozrenie zo spáchania prečinu poškodenia cudzej veci.

Páchateľovi hrozia v prípade odhalenia až tri roky väzenia. Sprejer chcel zrejme vyjadriť sympatie k Ukrajine brániacej sa voči ruskej agresii a okupácii, uvádza portál Novinky.cz.

Tento pamätník, ktorý patrí mestu, už v marci posprejoval - niekoľkými červenými hákovými krížmi - neznámy vandal. Olomoucký primátor Miroslav Žbánek to vtedy - v narážke na ruskú inváziu na Ukrajinu - označil za "najhlúpejší spôsob" vyjadrenia odporu "voči šialencovi z Moskvy", pripomínajú Novinky.cz

"Keby tam niekto chcel zavesiť ukrajinskú vlajku, tak s tým nemám najmenší problém," povedal Žbánek denníku Právo. Mesto vtedy muselo zaplatiť odstránenie hákových krížov, podobne ako to bude musieť urobiť aj teraz.

Olomoucký pamätník oslobodenia Červenou armádou z roku 1945 je jedným z prvých svojho druhu postavených v Československu po druhej svetovej vojne. Je tiež jedným z najstarších československých diel postavených v štýle socialistického realizmu.