Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Rusku sa pretrhla priehrada, hlásia 15 mŕtvych a 13 nezvestných

Na videosnímke pohľad po pretrhnutí priehrady v blízkosti ruskej obce Ščetinkino 19. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Priehrada vodnej nádrže na rieke Sejba, kde pracujú ťažiari zlata, sa nachádza v blízkosti obce Ščetinkino.

Krasnojarsk 19. októbra (TASR) - V ruskom Krasnojarskom kraji sa pretrhla v sobotu priehrada. Podľa aktualizovaných informácií zahynulo 15 ľudí a 13 ďalších je nezvestných.

Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na oznámenie miestneho predstaviteľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. Predošlé správy tohto zdroja hovorili o 11 mŕtvych.

Priehrada vodnej nádrže na rieke Sejba, kde pracujú ťažiari zlata, sa nachádza v blízkosti obce Ščetinkino a pretrhla sa ráno približne o 06.00 h miestneho času (01.00 h SELČ). Voda zaplavila dve ubytovne.

"Na mieste pracuje približne 270 ľudí s 50 kusmi techniky vrátane letectva," uviedlo ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Krasnojarský kraj leží uprostred ázijskej časti Ruskej federácie a zaberá podstatnú časť ruskej Sibíri.

Výberová chronológia pretrhnutia hrádzí v Rusku, ktoré si vyžiadali obete na životoch



14. júna 1993 – Sverdlovská oblasť – Silné zrážky spôsobili pretrhnutie Kiselevskej priehrady na rieke Kakva. Voda zatopila mesto Serov a niekoľko dedín na ploche vyše 100 kilometrov štvorcových. Pri následnej povodni zahynulo 15 ľudí, pričom viac ako 3000 ľudí museli evakuovať. Zničených bolo 1200 a zatopených 1700 domov.

9. augusta 2002 – Krasnodarský kraj – Dvoch mŕtvych si vyžiadalo pretrhnutie hrádze pri dedine Abrau-Ďurso neďaleko mesta Novorossijsk. Z povodňovej oblasti, ktorá zasiahla aj dediny Širokaja balka a Suchaja ščeľ evakuovali vyše 1000 ľudí. Prírodná katastrofa si v mesiaci august vyžiadala v Krasnodarskom kraji celkove až 62 obetí.

29. augusta 2009 – Magadanská oblasť – Na rieke Chasyn sa pretrhla hrádza, pričom živel zasiahol dedinu Karamken. Zahynuli dvaja ľudia a zničených bolo 17 domov.

5.-10. augusta 2013 – Čeľabinská oblasť – K povodni došlo na území Varnenského okresu, kde sa pretrhla hrádza na rieke Karataly-Ajat. V dedine Kylevič zahynul jeden človek; zničených bolo 50 domov.