Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V ruských štátnych médiách vychválili Putina po interview s Carlsonom

Na snímke, ktorú vydala ruská agentúra Sputnik 9. februára 2024, ruský prezident Vladimir Putin (vpravo), americký moderátor talkshow a bývalý moderátor televízie Fox News Tucker Carlson počas rozhovoru v Moskve. Foto: TASR/AP

Rozhovor mal vyše 60 miliónov vzhliadnutí, uvádza sa v správe na webe ruskej štátnej televízie.

Moskva 9. februára (TASR) - Ruské médiá v piatok vychválili prezidenta Vladimira Putina po jeho interview s kontroverzným pravicovým americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom. TASR prevzala správu z nemeckej tlačovej agentúry DPA.

Mnohé články, predovšetkým v štátnych a prokremeľských médiách, sa zamerali na dosah, zdieľanosť a možný vplyv 127-minútového rozhovoru s Putinom, ktorý zverejnili v USA vo štvrtok večer v hlavnom vysielacom čase.

Carlson robil interview s ruským prezidentom v utorok 6. februára v Moskve. Zverejnili ho na Carlsonovej webovej stránke a na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

Rozhovor mal vyše 60 miliónov vzhliadnutí, uvádza sa v správe na webe ruskej štátnej televízie.

Interview dostalo vyše 475.000 lajkov, píše zasa prokremeľský denník Izvestija. Citoval aj vysokopostaveného predstaviteľa v ukrajinských oblastiach okupovaných Ruskom, podľa ktorého západné pokusy zabrániť zdieľaniu týchto informácií zlyhali.

Ďalší, bulvárny denník Komsomoľskaja pravda priniesol príspevky ľudí na sociálnej sieti X, ktoré boli tiež väčšinou chválou na interview. Denník ich zverejnil v článku s titulkom "Mám blízko k tomu, aby som požiadal o ruské občianstvo".

Politickí pozorovatelia očakávali, že Kremeľ využije Putinovo vôbec prvé interview so západným moderátorom talkshow od začiatku vojny na propagandistické účely.

Ruský politológ Abbas Gaľľamov napísal: "Usudzujúc podľa načasovania je hlavným účelom tohto interview zastrieť škandál okolo registrácie Nadeždina." Myslel tým opozičného politika Borisa Nadeždina, ktorý chcel v marcových voľbách kandidovať za prezidenta ako odporca vojny na Ukrajine. Získal nečakane veľký počet podporovateľov, ale len niekoľko hodín pred zverejnením interview ho z volieb vylúčili.

Gaľľamov tiež odsúdil Carlsonove nekritické prijímanie Putinových výrokov počas interview. Ruský prezident dal prvý hĺbkový rozhovor americkému novinárovi od začiatku vojny na Ukrajine spred takmer dvoch rokov, pripomenula DPA.