Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Sýrii už nie je možná dohoda o odovzdaní moci po vzore Jemenu

Ahmet Davutoglu Foto: TASR/AP

Jemenský model sa predtým objavil ako návrh na ukončenie krviprelievania v Sýrii, pri ktorom za posledných 19 mesiacov zabili približne 30.000 ľudí.

Saná 20. októbra (TASR) - Dohoda o odovzdaní moci v Jemene, ktorá umožnila prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi odstúpiť, už nie je vhodným modelom riešenia konfliktu v Sýrii, uviedol dnes turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu.

Jemenský model sa predtým objavil ako návrh na ukončenie krviprelievania v Sýrii, pri ktorom za posledných 19 mesiacov zabili približne 30.000 ľudí. Sálih dostal v rámci dohody imunitu pred trestným stíhaním.

"Jemenské riešenie bolo vhodné pre Sýriu pred deviatimi mesiacmi," povedal Davutoglu na tlačovej konferencii v jemenskej metropole Saná. Najnovší vývoj v Sýrii, najmä použitie delostrelectva a vzdušných síl na bombardovanie miest, však podľa jeho slov "zúžilo priestor na uskutočnenie takýchto riešení".

Sálih odovzdal vlani svoje právomoci svojmu zástupcovi, ostal však formálne prezidentom do volieb vo februári, keď odstúpil.

Davutoglu uviedol, že Turecko podporuje výzvy vyslanca OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Lachdara Bráhímího na prímerie počas moslimského sviatku íd al-adhá, ktorý sa začína koncom tohto týždňa.