Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Sýrii zahynulo od začiatku prímeria najmenej 34 detí

Sýrske deti si ohrievajú ruky na ohníku na ulici v severosýrskom meste Idlib 5. marca 2012. Foto: TASR/AP

Hervé Ladsous oznámil, že OSN urýchľuje rozmiestnenie neozbrojených pozorovateľov v Sýrii tak, aby všetkých 300 pozorovateľov bolo do konca mája na mieste.

Ženeva 1. mája (TASR) - Najmenej 34 detí bolo údajne zabitých v Sýrii od 12. apríla, kedy nadobudlo platnosť krehké prímerie medzi bezpečnostnými silami prezidenta Bašára Asada a opozíciou. Informovala o tom dnes vo vyhlásení osobitná vyslankyňa generálneho tajomníka OSN pre deti a ozbrojené konflikty Radhika Coomaraswamy.

"Odkedy bolo dohodnuté 12. apríla prímerie... a napriek rozmiestneniu pozorovateľov OSN pre prímerie, bolo vraj zabitých vyše 34 detí," uviedla vo vyhlásení.

"Vyzývam všetky strany v Sýrii, aby sa zdržali nevyberaných taktík vedúcich zabíjaniu a zraňovanie detí," povedala.

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé Ladsous oznámil, že OSN urýchľuje rozmiestnenie neozbrojených pozorovateľov v Sýrii tak, aby všetkých 300 pozorovateľov bolo do konca mája na mieste.

"Máme tam 24 pozorovateľov a ja plne očakávam, že tento počet sa urýchlene zvýši počas najbližších dvoch týždňov tak, aby misia UNSMIS bola v plnej operačnej sile do konca mája," povedal novinárom.

Pozorovatelia oznámili, že prímerie porušujú obe strany, vláda i opozícia, povedal a vyzval na okamžité zastavenie všetkých násilností.

Ladsous očakáva, že OSN a Sýria podpíšu "urýchlene" dohodu o činnosti tejto misie OSN. Povedal však, že vláda prezidenta Bašára Asada ešte stále odoláva požiadavke OSN, aby mohla misia používať vrtuľníky OSN. Rokovania pokračujú.

Pripustil, že "na rozličných miestach Sýrie došlo k tomu, čo vyzeralo ako teroristické útoky". Úroveň pokračujúcich porušovaní prímeria označil za "neprijateľnú".