Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V Tadžikistane demonštrujú proti zabitiu bývalého vodcu povstalcov

Ilustračné foto: TASR/AP

Dušanbe 23. augusta (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí pokračovalo dnes v meste Chorog na východe Tadžikistanu druhým dňom v okupačnom proteste na námestí tohto hlavného mesta autonómneho regiónu Horský Badachšán. Do ulíc ich vyhnala násilná smrť bývalého vodcu miestnych povstalcov z obdobia vojny v 90. rokoch 20. storočia. Informovala o tom rozhlasová stanica Slobodná Európa.

Demonštranti zhromaždení na námestí pred sídlom miestnej vlády požadovali stiahnutie vojakov tadžickej armády z autonómnej oblasti pri hraniciach s Afganistanom.

Okrem toho požadujú vysvetlenie okolností úmrtia Imumnazara Imumnazarova, ktorý zahynul v utorok pri výbuchu vo svojom dome. Tadžický spravodajský server Asia-Plus informujúci v angličtine uviedol, že neznámi muži vhodili do domu povstaleckého vodcu granát a následne spustili streľbu zo samopalov. Polícia sa k incidentu nevyjadrila kvôli pokračujúcemu vyšetrovaniu.

Počas prvého dňa protestov prišli v stredu o život pri streľbe príslušníkov bezpečnostných síl dvaja demonštranti, informovala ruská agentúra RIA Novosti.

Podľa protestujúcich sa zabitím Imumnazarova narušilo krehké prímerie medzi vládnymi jednotkami a miestnymi militantmi, na ktorom sa dohodli v júli po bojoch v tejto oblasti. Tie si vyžiadali približne 50 mŕtvych.

Špeciálne jednotky tadžickej armády a ministerstva vnútra uskutočnili 24. júla v okolí Chorogu mimoriadnu bezpečnostnú operáciu proti nelegálnej ozbrojenej skupine podozrivej z pašovania drog, tabaku a drahých kameňov. Jej vodcu Toliba Ajombekova tiež obvinili z vraždy tadžického generála Abdulla Nazarova, zabitého 21. júla.

V Tadžikistane prišli v rokoch 1992-1997 o život desaťtisíce ľudí počas občianskej vojny, keď Moskvou podporovaná sekulárna vláda prevažne moslimskej postsovietskej republiky bojovala s ozbrojencami z povstaleckých klanov. Jednou z hlavných bášt vzbúrencov bola práve oblasť Horského Badachšánu.