Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Turecku zatkli 718 ľudí pre údajné napojenie na kurdských militantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K masívnemu zatýkaniu prišlo len deň po tom, čo Ankara oznámila, že kurdskí militanti na severe Iraku popravili 13 zajatcov.

Ankara 15. februára (TASR) - Turecká polícia zadržala v pondelok 718 ľudí v 40 mestách pre údajné napojenie na kurdských militantov, ktorých Ankara viní z popravy 13 tureckých zajatcov na severe Iraku. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké ministerstvo vnútra.

Tamojší rezort vnútra nespresnil, v ktorých mestách policajti zasahovali, avšak informoval, že medzi zadržanými sa nachádzajú regionálni predsedovia prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), ktorá tvorí druhú najväčšiu opozičnú stranu v Turecku, približuje AFP.

K masívnemu zatýkaniu prišlo len deň po tom, čo Ankara oznámila, že kurdskí militanti na severe Iraku popravili 13 zajatcov - väčšinou tureckých vojakov a policajtov -, ktorých údajne uniesli v juhovýchodnom Turecku a zadržiavali v Iraku.

Strana kurdských pracujúcich (PKK) však uviedla, že týchto 13 ľudí zahynulo, keď turecké sily bombardovali jaskyňu, kde mužov zadržiavali.

Turecké sily spustili 10. februára operáciu Orlí pazúr 2, ktorá je zameraná proti povstalcom PKK v severoirackej provincii Dahúk. Cieľom operácie je zabrániť PKK a iným ozbrojeným skupinám v obnovovaní pozícií používaných na uskutočňovanie cezhraničných teroristických útokov v Turecku.

Operácie Tigrí pazúr a Orlí pazúr sa začali vlani v júni s cieľom zaistiť bezpečnosť tureckých občanov a tureckých hraníc.

PKK je Tureckom, Spojenými štátmi a EÚ, ako aj ďalšími krajinami označovaná za teroristickú organizáciu, ktorá za viac ako 30 rokov boja proti vláde v Ankare zavinila smrť 40.000 ľudí vrátane žien a detí.