Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V USA opät vzrástol počet zločinov páchaných z nenávisti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Štatistika FBI za uplynulý rok ukázala, že v USA bolo viac ako 7100 činov spáchaných z nenávisti, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 17 percent.

New York 13. novembra (TASR) - V Spojených štátoch amerických tretí rok po sebe vzrástol počet trestných činov spáchaných z nenávisti. Vyplýva to z utorkovej správy Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), o ktorej informovala agentúra AP.

Štatistika FBI za uplynulý rok ukázala, že v USA bolo viac ako 7100 činov spáchaných z nenávisti, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 17 percent. Značný nárast v roku 2017 zaznamenali v prípade útokov motivovaných rasovými predsudkami, zločinov z nenávisti voči náboženstvu a motivovaných sexuálnou orientáciou obetí.

Zločiny spáchané z nenávisti voči náboženstvu vzrástli v porovnaní s rokom 2016 o takmer 23 percent, útoky na židov o 37 percent.

Úradujúci americký minister spravodlivosti Matthew Whitaker uviedol, že správa FBI je "výzvou na konanie". Povedal, že tieto trestné činy, ktoré "porušili základné hodnoty Američanov, sú hodné opovrhnutia".

FBI dodal, že počet útokov z nenávisti síce vzrástol, došlo však tiež k nárastu počtu orgánov činných v trestnom konaní poskytujúcich federálnej vláde svoje údaje.