Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Väčšina Japoncov je proti zapojeniu jadrových reaktorov

Až 79,6 percenta opýtaných Japoncov sa "viac alebo menej" vyslovilo za skoncovanie s jadrovou energetikou.

Tokio 18. marca (TASR) - Väčšina Japoncov by uprednostnila postupné odpájanie jadrových elektrární, ale akceptuje potrebu niektorých z nich pre zabezpečenie dostatočného množstva elektriny, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Až 79,6 percenta opýtaných Japoncov sa "viac alebo menej" vyslovilo za skoncovanie s jadrovou energetikou - vyplynulo z prieskumu Japonskej asociácie prieskumu verejnej mienky, ktorého závery zverejnil denník Tokio Šimbun.

Avšak 69 percent respondentov podporilo opätovné zapojenie niektorých jadrových reaktorov, aby sa v krajine zabezpečil dostatok energie. Len 28 percent bolo proti.

Prieskum sa uskutočnil na prvé výročie jadrovej krízy, vyvolanej zemetrasením a cunami. Čoskoro by mala japonská vláda rozhodnúť o tom, či dovolí nanovo zapojiť nečinné reaktory.

Výsledky prieskumu boli v ostrom protiklade s prieskumom, zverejneným minulý týždeň v denníku Asahi Šimbun, podľa ktorého bolo proti zapojeniu reaktorov 57 percent opýtaných Japoncov.

Diskusia o atómovej energii sa zostrila po silnom zemetrasení a cunami, ktoré vlani v marci poškodili japonskú atómovú elektráreň Fukušima a vyvolali najhoršiu jadrovú katastrofu od černobyľskej havárie v roku 1986.