Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Varadkar poďakoval EP za podporu Írsku pri rokovaniach o brexite

Leo Varadkar. Foto: TASR/AP

Predseda EP Antonio Tajani v úvode rozpravy upozornil, že občania EÚ očakávajú, že jej lídri prídu s riešeniami v oblasti zamestnanosti, migračných tokov, bezpečnosti a obrany.

Brusel/Štrasburg 17. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) stredajšou rozpravou s írskym premiérom Leom Varadkarom odštartovali sériu plánovaných diskusií s lídrami členských štátov o budúcnosti Európskej únie (EÚ).

Predseda EP Antonio Tajani v úvode rozpravy upozornil, že občania EÚ očakávajú, že jej lídri prídu s riešeniami v oblasti zamestnanosti, migračných tokov, bezpečnosti a obrany. "Z otvorenej diskusie medzi poslancami a lídrami EÚ budú mať úžitok občania naprieč našim svetadielom. Európsky parlament, jedinú priamo volenú inštitúciu EÚ, to zasadzuje tam, kam patrí - do srdca diskusie o budúcnosti Európy," uviedol Tajani.

Írsky premiér poslancom povedal, že európsky ideál, ktorý bol vždy inšpirovaný duchom optimizmu a vierou v lepšiu budúcnosť, prešiel viacerými skúškami, nebol však zničený. "Na základe našich minulých úspechov máme novú chuť čeliť výzvam budúcnosti," dodal.

Varadkar predstavil svoju víziu reformy EÚ, keď zdôraznil najmä potrebu skvalitniť demokraciu, aj prostredníctvom celoúnijných kandidátskych listín vo voľbách do europarlamentu, skompletizovať hospodársku a menovú úniu a zaistiť, že veľké korporácie prispejú k plateniu daní spravodlivým dielom.

Írsko si v januári pripomína 45 rokov od vstupu do EÚ. Írsky premiér aj v tejto súvislosti poďakoval europoslancom za ich podporu a solidaritu v rokovaniach o brexite, kde jednou z citlivých tém bola budúcnosť írsko-severoírskych hraníc.

Poslanci v rámci svojich vystúpení opätovne zdôraznili odhodlanie stáť po boku Írska v rokovaniach o brexite a zasadili sa za plné rešpektovanie Veľkopiatkovej dohody, ktorá znamenala nastolenie mieru pre britskú provinciu Severné Írsko.

osobitný spravodajca TASR Jaromír Novak