Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Vdova po Navaľnom prišla na symbolický protest pred ambasádu v Berlíne

Na snímke Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom, stojí v rade s ostatnými voličmi pred ruským veľvyslanectvom v nedeľu 17. marca 2024 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Dav Rusov sa napoludnie vytvoril aj pred ruským generálnym konzulátom v Bonne, ktorý je okrem ambasády v Berlíne jediným miestom, kde môžu Rusi odovzdať svoj hlas.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 17. marca (TASR) - Julija Navaľná, vdova po zosnulom vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom, prišla v nedeľu napoludnie na ruské veľvyslanectvo v Berlíne, aby tam zahlasovala v ruských prezidentských voľbách. Postavila sa do dlhého radu Rusov čakajúcich na odovzdanie svojho hlasu, čím sa zapojila do symbolického protestu, na ktorý ich sama vyzvala. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP a stanice Sky News.

Navaľná vyzvala Rusov, aby prišli v nedeľu napoludnie masovo hlasovať a symbolicky tak vyjadrili svoj protest proti dlhoročnému šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, ktorý vo voľbách nemá skutočného súpera. Zároveň apelovala, aby v rámci tohto protestu nazývaného "Poludnie proti Putinovi" volili ktoréhokoľvek kandidáta okrem Putina, prípadne zneplatnili svoje hlasovacie lístky, alebo na ne napísali veľkými písmenami meno Navaľnyj.

Navaľná prijímala pred ambasádou v Berlíne kvety od svojich priaznivcov a rozprávala sa s ruskými voličmi, ktorí tam taktiež čakali v dlhom rade. Viacerí skandovali "Julija, Julija" a vdove po vyjadrovali priazeň. Krátky viedozáznam z toho na sociálnych sieťach zverejnila Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Dav Rusov sa napoludnie vytvoril aj pred ruským generálnym konzulátom v Bonne, ktorý je okrem ambasády v Berlíne jediným miestom, kde môžu Rusi odovzdať svoj hlas. Sky News uvádza, že obdobný dav čakal napoludnie napríklad aj pred ruskou ambasádou v Londýne. Rovnako sa ľudia - po výzve Navaľnej - zhromažďovali na obed aj pred volebnými miestnosťami v Moskve.

Agentúra DPA okrem toho približuje, že v blízkosti zmieneného ruského konzulátu v Bonne prebiehali napoludnie aj dve rozdielne demonštrácie. Organizátori tamojšieho protestu proti Putinovi odhadli účasť na približne 300 ľudí, zatiaľ čo organizátori konkurenčného pro-putinovského zhromaždenia očakávali na svojej akcii zhruba 50 účastníkov.