Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Veľký mufti odstúpil po údajnom cudzoložstve

Bývalý mufti taktiež tvrdil, že zverejnenie videa bolo politickým ťahom, zinscenovaným s cieľom dosadiť na jeho stoličku niekoho lojálnejšieho.

Moskva 7. januára (TASR) - Kirgizský veľký mufti, najvyšší duchovný, rezignoval po zverejnení videozáznamu, na ktorom údajne cudzoloží s mladou ženou. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Slobodná Európa.

Mufti Rachmatulla Egemberdiev odstúpil niekoľko dní po tom, čo video niekto zverejnil v predvečer Nového roka. Vyvolalo protesty a výzvy na jeho rezignáciu.

Egemberdiev, ktorý je tiež podozrivý z daňového úniku, sa bránil tým, že neznáma žena na videu je jeho druhá manželka. Polygamia je však oficiálne v Kirgizsku nezákonná, pripomenula RIA Novosti.

Bývalý mufti taktiež tvrdil, že zverejnenie videa bolo politickým ťahom, zinscenovaným s cieľom dosadiť na jeho stoličku lojálnejšieho duchovného.

Nového veľkého muftiho zvolia na kongrese kirgizských moslimov 8. februára. Egemberdiev bol v poradí šiestym muftim za ostatné štyri roky. Jeho predchodcov vymenili pre rôzne podozrenia.