Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VENEZUELA BOJUJE S MALÁRIOU: Krajina vyhlásila výnimočný stav

Ilustračné foto Foto: TASRAP

Parlament od vlády žiada, aby prijala reálne plány na boj s nákazlivými chorobami. Vo Venezuele je v súčasnosti na maláriu chorých približne 200.000 ľudí.

Caracas 22. novembra (TASR) - Opozíciou ovládaný venezuelský parlament schválil v noci na stredu vyhlásenie výnimočného stavu v rezorte zdravotníctva.

Parlament od vlády žiada, aby prijala reálne plány na boj s nákazlivými chorobami, uvádza sa vo vyhlásení parlamentu zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

V prvom rade ide o ohniská výskytu malárie, a to najmä v štáte Bolívar. Vo Venezuele je v súčasnosti na maláriu chorých približne 200.000 ľudí, ktorí však nedostávajú adekvátnu liečbu, a preto zomierajú, napísal denník El Nacional.

Na situáciu v zdravotníctve upozornili v pondelok svojimi protestmi aj pacienti po transplantáciách a ich príbuzní, ktorí sa zišli pred veľvyslanectvami Peru a Holandska v Caracase. Cieľom akcie bolo upozorniť medzinárodné spoločenstvo na kritický nedostatok životne dôležitých liekov a lekárskych prístrojov vo Venezuele.

Podľa venezuelského mimovládneho združenia Codevida čaká teraz vo Venezuele na život zachraňujúce zákroky alebo lieky asi 300.000 pacientov; z nich asi 3500 sú ľudia po transplantáciách. Onkologickí pacienti, ľudia so sklerózou multiplex či s Parkinsonovou chorobou majú len veľmi malú nádej, že vo Venezuele dostanú primeranú liečbu, uviedol El Nacional.

Venezuela už niekoľko rokov zažíva vážnu ekonomickú a politickú krízu. Prezident Nicolás Maduro problém s nedostatkom liekov nedokáže riešiť od roku 2014, keď ho spôsobil prudký pokles cien ropy na svetových trhoch.

Venezuelský parlament je fakticky vylúčený z tej vetvy politického systému, kde sa prijímajú rozhodnutia. Jeho funkcie prešli na proprezidentské ústavodarné zhromaždenie, ktoré okrem prijímania zákonodarných iniciatív pripravuje aj zmeny v ústave smerujúce k posilneniu právomocí hlavy štátu.