Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Venezuelský prezident sa vidí ako obeť vražedného sprisahania

Prezident Nicolas Maduro. Foto: TASR/AP

Venezuelské prezidentské voľby zo 14. apríla priniesli tesné víťazstvo Madura o 225.000 hlasov pred opozičným kandidátom.

Caracas 4. mája (TASR) - Ľavicový venezuelský prezident Nicolás Maduro sa považuje za obeť vražedného sprisahania. Údajne existujú dôkazy na plány vychádzajúce z Miami a z kolumbijskej Bogoty, ktorých cieľom by malo byť jeho "fyzické odstránenie", informovala dnes agentúra DPA.

"(Kolumbijský exprezident Álvaro) Uribe stojí za plánom zavraždiť ma," povedal nástupca zosnulého bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveza v piatok miestneho času v Caracase.

Maduro označil kolumbijského prezidenta výrazom "vrah", s ktorým je v spojitosti aj venezuelská pravica. "Hovoria, že keď ma odstránia z cesty, bude vo Venezuele vládnuť chaos, ale toto sa im nepodarí, nestane sa to," povedal Maduro.

Už aj jeho predchodca Hugo Chávez sa dostával do ostrých slovných potýčok s Uribem, ktorý bol konzervatívnym prezidentom Kolumbie v rokoch 2002 až 2010.

Samotný Uribe označil obvinenia "podivnej diktatúry" za "nezrelé". "Opakujte voľby," odkázal.

Venezuelské prezidentské voľby zo 14. apríla priniesli tesné víťazstvo Madura o 225.000 hlasov pred opozičným kandidátom Henriquem Caprilesom. Venezuelská opozícia výsledky neuznáva a podala žalobu na najvyššom súde.