Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Versailles a Zakázané mesto usporiadajú francúzsko-čínsku výstavu

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

Dohoda bola podpísaná počas prebiehajúcej trojdňovej štátnej návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Číne, ktorá sa sústreďuje predovšetkým na politické a obchodné záležitosti.

Paríž 6. apríla (TASR) — Versaillský palác vo štvrtok podpísal dohodu so Zakázaným mestom v Pekingu o usporiadaní výstavy týkajúcej sa historických väzieb medzi Francúzskom a Čínou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Výstava sa uskutoční vo Versaillskom paláci nachádzajúcom sa neďaleko Paríža od 1. apríla do 30. júna 2024. Zameraná bude na nadväzovanie vzťahov medzi oboma krajinami v 17. a 18. storočí, najmä za vlády kráľa Ľudovíta XIV. a cisára Kchang-siho, keď na čínsky dvor v roku 1685 prišli francúzski jezuitskí kňazi.

Dohoda bola podpísaná počas prebiehajúcej trojdňovej štátnej návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Číne, ktorá sa sústreďuje predovšetkým na politické a obchodné záležitosti. S prezidentom pricestovala široká delegácia politikov a podnikateľov, ako aj zástupcov kultúrnej sféry.

Výstava sa pôvodne plánovala už v roku 2020, ale z dôvodu covidovej pandémie ju museli odložiť.

Výstava, ktorá prichádza 60 rokov po obnovení diplomatických vzťahov medzi Francúzskom a Čínou, "je prejavom dôvery do budúcnosti a dialógu medzi našimi dvoma kultúrami", uviedla pre AFP šéfka versaillskej inštitúcie Catherine Pégardová.

Podľa jej slov sa na nej stretnú predmety z oboch zbierok, čím sa ukáže, ako vzájomné kontakty medzi oboma krajinami podporili záujem Francúzska o čínsku filozofiu, vedu a umenie.