Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Viac ako polovica poslancov EP sa vrátila do Štrasburgu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nakoniec aj júnové plenárne zasadanie pokračuje v hybridnej forme, keď europoslanci mohli zostať doma a hlasovať on-line, pričom hlasy sa spočítavajú a overujú aj niekoľko hodín.

Brusel 9. júna (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa v júni vrátili do Štrasburgu na plenárnu schôdzu po 15-mesačnej prestávke zapríčinenej pandémiou ochorenia COVID-19, ktorá si vyžiadala rôzne obmedzenia. Predseda EP David Sassoli to označil za "symbol obnovy" predošlého spôsobu práce, podľa tlačovej správy zákonodarného zboru EÚ bol však návrat europoslancov do Štrasburgu iba čiastočný - mnohí zostali vo svojich domovských krajinách a hlasujú na diaľku.

EP v stredu spresnil, že viac ako polovica zo 705-člennej zostavy - 356 poslancov - nakoniec prišla do Štrasburgu. Pred dvoma týždňami desiatky zákonodarcov, vrátane viacerých zo Slovenska, napísali otvorený list Sassolimu, v ktorom žiadali návrat do Štrasburgu až v septembri, aj vzhľadom na skutočnosť, že mnohí z ich asistentov, ako aj tlmočníkov a zamestnancov EP nie sú ešte zaočkovaní a po návrate z Francúzska im hrozí pobyt v karanténe. Predseda EP však ich výzve nevyhovel.

Nakoniec aj júnové plenárne zasadanie pokračuje v hybridnej forme, keď europoslanci mohli zostať doma a hlasovať on-line, pričom hlasy sa spočítavajú a overujú aj niekoľko hodín. Tento formát zostane zrejme zachovaný aj počas júlového zasadania v Štrasburgu.

EP upozornil, že podporné služby inštitúcie úspešne vyvinuli nové spôsoby diaľkového hlasovania a pracovné metódy boli upravené pre prácu na diaľku, rovnako ako aj pre konanie hybridných tlačových konferencií. Svetovou novinkou je systém tlmočenia, keď plenárne zasadnutie je ako vždy tlmočené do 23 jazykov úradných jazykov EÚ, avšak tlmočníci to robia z Bruselu.

Sassoli zdôraznil, že europarlament ako inštitúcia, ktorá priamo zastupuje občanov EÚ, je odhodlaný aktívne pokračovať vo výkone svojich demokratických povinností aj napriek pandemickým obmedzeniam.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)