Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Viacerí politici odsúdili tureckú ofenzívu na severe Sýrie

Na snímke z tureckej strany turecko-sýrskej hranice pri meste Akcakale stúpa dym po výbuchoch na sýrskom území po začiatku vojenskej operácie Mierová jar v severnej Sýrii namierenú proti Kurdom a teroristom z Islamského štátu. Na severe Sýrie došlo k vzdušným útokom tureckého vojenského letectva podporovaných delostreleckou paľbou. Akcakale 9. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Tureckú ofenzívu, ktorá je podľa Erdoganových slov namierená proti kurdským Oddielom ľudovej obrany a bojovníkom extrémistickej organizácie Islamský štát, odsúdilo aj Nemecko.

Rím/Brusel/Berlín/Praha 9. októbra (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že turecká vojenská ofenzíva, ktorá sa v stredu začala na severe Sýrie, by mala byť "primeraná a rozvážna". Informovala o tom agentúra DPA.

"Dôležité je vyvarovať sa krokov, ktoré by mohli túto oblasť ešte viac destabilizovať, viesť k eskalácii napätia a spôsobiť ešte väčšie ľudské utrpenie," povedal Stoltenberg počas návštevy Ríma. Dodal, že o ofenzíve tureckých síl proti Kurdom na severe Sýrie bude v piatok počas návštevy Istanbulu hovoriť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tureckú ofenzívu, ktorá je podľa Erdoganových slov namierená proti kurdským Oddielom ľudovej obrany a bojovníkom extrémistickej organizácie Islamský štát, odsúdilo aj Nemecko.

"Žiadame Turecko, aby ukončilo operáciu (v Sýrii) a svoje bezpečnostné záujmy presadzovalo nenásilnou cestou," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Ofenzíva by podľa neho mohla viesť k ďalšej humanitárnej katastrofe a k novému prílevu utečencov.

Rovnakú výzvu v súvislosti s ofenzívou adresoval Turecku aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Vyzývam Turecko a ostatných účastníkov (konfliktu), aby postupovali rozvážne... a zastavili operácie, ktoré sa už začali," povedal Juncker.

Americký senátor za štát Južná Karolína Lindsey Graham na margo tureckej vojenskej operácie v Sýrii povedal, že Ankara za ňu "draho zaplatí".

"Turecká ofenzíva len zhorší situáciu civilistov a utečencov. Bude znamenať oddialenie návratu ľudí domov. Situáciu možno upokojiť len diplomatickým tlakom. Očakávam spoločný postup EÚ, prispieť by mali a aj USA," reagoval na Twitteri šéf českej diplomacie Tomáš Petříček.