Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Vicepremiérka K. Peake ´zabudla´na 18 miliónov v majetkovom priznaní

Karolína Peake Foto: commons.wikimedia.org

Karolína Peake tak dnes na pôde Poslaneckej snemovne hovorila už o pozabudnutí a chybe svojej účtovníčky.

Praha 25. októbra (TASR) - Zákonom stanovení verejní činitelia musia aj v ČR kvôli kontrolám možného stretu záujmov odovzdávať majetkové priznania.

Napriek tomu, že kvôli nedostatkom v tejto oblasti už mnohí museli opustiť funkcie, stále sa objavujú noví, ktorí "zabudnú" priznať niektoré majetky. Zdá sa, že najnovší takýto prípad sa spája s českou vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM).

Keď političku v roku 2010 ako kandidátku Vecí verejných zvolili do Poslaneckej snemovne českého parlamentu, povinnosť predkladať majetkové priznania sa na ňu začala vzťahovať. V júni 2011 preto odovzdala dokument, v ktorom informovala o novo nadobudnutom byte v predchádzajúcom roku. Server Česká pozice však prišiel s odhalením, že v ňom zatajila vysokú sumu peňazí z predaja vily.

Karolína Peake s manželom spoločne kúpili dom a pozemky v Prahe-Tróji, a to v roku 2003. Nehnuteľnosť začali rekonštruovať a o šesť neskôr luxusný rezidenčný komplex predali. Zinkasovali celkove 57 miliónov Kč, z ktorých splatili 19-miliónovú hypotéku a zaplatili daň z prevodu nehnuteľností. Rodinný rozpočet si vylepšili v konečnom dôsledku o viac ako 33 miliónov Kč. Peniaze dostali v 11 splátkach, časť z nich, podľa serveru Česká pozice 18 miliónov Kč, dorazila na účet už v čase, keď bola dnešná vicepremiérka poslankyňou.

Predsedníčka strany LIDEM odmietala najskôr v tejto súvislosti porušenie zákona, keď argumentovala: Kúpne zmluvy boli uzavreté v roku 2009, teda pred vznikom poslaneckého mandátu. Peniaze, ktoré vďaka tejto zmluve prišli na účet až v čase jej pôsobenia v snemovni, tak, ako tvrdí, uvádzať nemusela.

Právnici, ktorých však server Česká pozice oslovil, mali však iný názor. Povinnosť sa vzťahuje na všetky príjmy v príslušnom období bez ohľadu na to, z akého sú zdroja a či majú pôvod v činnosti z prechádzajúcich období alebo nie, napísal jeden z nich.

Karolína Peake tak dnes na pôde Poslaneckej snemovne hovorila už o pozabudnutí a chybe svojej účtovníčky. "Potom, čo som bola upozornená na možný rozpor v čestnom vyhlásení, som celú situáciu začala riešiť a pre odstránenie akýchkoľvek pochybností doplním čestné prehlásenie formou listu adresovaného mandátovému a imunitnému výboru, a to napriek tomu, že v prípade zisteného rozporu mohlo ísť maximálne o priestupok," uviedla podpredsedníčka vlády ČR pre denník Právo.