Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Viceprezident Boeingu sa ospravednil za tragédie lietadiel typu MAX

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalší činitelia Boeingu uviedli, že spoločnosť kladie veľký dôraz na bezpečnosť a kontakt s rodinami obetí.

Bourget 17. júna (TASR) - Vysoký predstaviteľ spoločnosti Boeing sa v pondelok ospravedlnil aerolíniám a rodinám obetí leteckých nešťastí, ktoré postihli lietadlá typu Boeing 737 MAX v Indonézii a Etiópii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Viceprezident spoločnosti Randy Tinseth novinárom na Parížskom aerosalóne povedal, že "je nám veľmi ľúto všetkých zmárnených životov pri haváriách zmieneného typu lietadla s celkovou bilanciou 346 mŕtvych". Prvá nehoda sa stala v októbri indonézskej leteckej spoločnosti Lion Air a druhá v marci spoločnosti Ethiopian Airlines.

Tinseth zároveň zdôraznil, že mu je "veľmi ľúto prerušenia prevádzky aerolínií následkom celosvetového stiahnutia všetkých lietadiel typu MAX, a takisto "pasažierov, ktorých tieto opatrenia poškodili". Podľa jeho slov Boeing usilovne pracuje na tom, aby zistil, čo sa stalo. Kedy budú môcť zmienené lietadlá znova lietať, však neuviedol.

Ďalší činitelia Boeingu uviedli, že spoločnosť kladie veľký dôraz na bezpečnosť a kontakt s rodinami obetí.

Dosiaľ sa zistilo, že senzory na meranie uhla náklonu ani pri jednom z lietadiel nefungovali správne a iniciovaný softvér, ktorého úlohou je stabilizácia prednej časti lietadla počas letu, zlyhala a nosy lietadiel začali smerovať k zemi.

Piloti neboli schopní opätovne získať kontrolu nad strojom. Obe nešťastia sa stále vyšetrujú v súvislosti so zlyhávajúcim kokpitovým varovným systémom v lietadlách typu MAX.

Pri havárii boeingu smerujúceho do kenského Nairobi zahynuli pri etiópskej metropole Addis Abeba ľudia z 35 krajín. Medzi obeťami zo Slovenska je rodina poslanca Národnej rady SR Antona Hrnka - manželka, dcéra a syn -, ako aj charitatívna pracovníčka z organizácie Dobrá novina.