Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Viceprezident Hášimí odmietol trest smrti pre obvinenia z terorizmu

Tárik al-Hášimí Foto: TASR/AP Photo

Hášimí označuje celý proces za politicky motivovanú pomstu. Iracké úrady na neho vydali zatykač len niekoľko dní po skončení odsunu amerických vojsk vlani v decembri.

Bagdad 10. septembra (TASR) - Za nelegitímny označil dnes iracký sunnitský viceprezident Tárik Hášimí verdikt súdu, ktorý ho v nedeľu v neprítomnosti odsúdil na trest smrti pre obvinenia z terorizmu.

Hášimí zároveň obvinil šiitského irackého premiéra Núrího Málikího, že stojí za politicky motivovaným procesom, uviedla agentúra AP.

Jedného z najprominentnejších sunnitských politikov v Iraku uznali vinným z toho, že organizoval komandá smrti, ktoré sa zameriavali na činiteľov šiitmi vedenej vlády, príslušníkov bezpečnostných zložiek a šiitských pútnikov.

"Najvyšší trestný súd vyniesol nad Tárikom Hášimím trest smrti po tom, ako bol usvedčený," uviedol v nedeľu hovorca súdnej rady. Hášimí označuje celý proces za politicky motivovanú pomstu. Iracké úrady na neho vydali zatykač len niekoľko dní po skončení odsunu amerických vojsk vlani v decembri. Politik pred zatknutím unikol za hranice a našiel útočisko v Turecku, pričom vyhlasuje, že sa do Iraku za tejto situácie nevráti.

Proces s Hášimím vystupňoval napätie v už aj tak komplikovaných vzťahoch medzi irackými šiitmi a sunnitmi a vyvolal dlhodobú politickú krízu v krehkej vládnej koalícii.