Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Víťazom predčasných volieb by sa stala Netanjahuova strana Likud

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Z prieskumu denníka Haarec vyplýva, že 57 percent respondentov by si želalo zotrvanie Netanjahua na čele vlády.

Jeruzalem 11. októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by aj po nadchádzajúcich predčasných parlamentných voľbách mal stáť na čele vlády v Izraeli, pretože sa nemusí obávať žiadneho dostatočne silného súpera. Vyplýva to z prieskumov verejnej mienky, ktoré dnes zverejnili dva najčítanejšie izraelské denníky.

Ako informovala agentúra AP, z prvých prieskumov novín Maariv a Haarec, uskutočnených od vyhlásenia predčasných volieb začiatkom tohto týždňa, vyplýva, že strana Likud premiéra Netanjahu zostane aj naďalej najsilnejšia. Získala by 29 poslancov.

Z prieskumu denníka Haarec vyplýva, že 57 percent respondentov by si želalo zotrvanie Netanjahua na čele vlády. Ďalej sa vyjadrili, že ak by kandidovala exministerka zahraničných vecí Cipi Livniová, bola by práve ona najsilnejšou súperkou izraelského premiéra. Z oslovených ju však aj napriek tomu na čele vlády chcelo len 28 percent.

Možný návrat na politickú scénu ohlásili spolupracovníci bývalého premiéra Ehuda Olmerta, ktorý by však podľa prieskumov nedokázal triumf Netanjahua ohroziť.

Predčasné parlamentné voľby v Izraeli by sa podľa premiéra Benjamina Netanjahua mali uskutočniť 22. januára 2013. Potvrdil to dnes jeho hovorca Mark Regev.

Znalci pomerov teraz očakávajú, že izraelský parlament v pondelok rozhodne o svojom rozpustení a potvrdí spomínaný termín volieb.

Predseda izraelskej vlády naznačil nutnosť predčasných volieb v krajine v utorok po tom, čo sa koaličné strany nedokázali dohodnúť na návrhu budúcoročného rozpočtu.