Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Súčasný svet je horší v porovnaní s očakávaniami po páde komunizmu

Václav Klaus Foto: TASR/AP Photo

Český prezident Václav Klaus to vyhlásil na Pražskom hrade pri krste svojej novej knihy My, Evropa a svět.

Praha 20. februára (TASR) - Súčasný svet je podľa prezidenta ČR Václava Klausa horší, menej slobodný a podobnejší tomu, čo sme zažívali v minulosti, a to v porovnaní s jeho očakávaniami v momente pádu komunizmu. Vyhlásil to dnes na Pražskom hrade pri krste svojej novej knihy My, Evropa a svět.

"Keď porovnávam súčasný svet s tým, ako sa mi javil v momente pádu komunizmu a vo všetkých očakávaniach, ktoré sme vtedy mali, tak musím povedať, že ten svet je horší," citoval slová hlavy štátu internetový server iDNES.cz.

Pre prezidenta, ktorého druhý mandát skončí 7. marca, bol inšpiráciou pre písanie španielsky filozof, sociológ a esejista José Ortega y Gasset, ktorý v roku 1923 napísal dielo El tema de nuestro tiempo (Téma našej doby) a je i autorom zásadnej práce La rebelión de las masas (Vzbura más, 1929).

"Mne sa zdá, že sa nachádzame v rovnakom krízovom okamžiku dejín našich európskych, svetových, ako sa to vtedy zdalo Ortegovi y Gasset po skončení prvej svetovej vojny, keď videl istý súmrak západnej civilizácie a trápil sa tým," uviedol Klaus v Rothmayrovej sále Pražského hradu.

Klaus tvrdí, že z konca komunizmu si mnohí ľudia v západnej Európe nič neodniesli. "Osobitne je to vidieť na smerovaní integračného procesu v Európe," tvrdí Václav Klaus, ktorý Európsku úniu prirovnáva k niekdajšej Rade vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP) bývalých socialistických štátov na čele so Sovietskym zväzom.

Podľa jeho slov v RVHP nebola demokracia, a to ani v celej tejto nadnárodnej organizácii, ani v jej jednotlivých členských krajinách. Rovnako podľa jeho názoru chýba aj demokracia pri rozhodovaní v EÚ.

Klaus podľa vlastných slov písal knihu celý minulý rok a je všeobecnejšia bez návodu pre jednotlivcov a politické strany. Na krste knihy nechýbali viaceré osobnosti českého verejného a politického života, napríklad šéfka mimoparlamentnej strany Suverenita a neúspešná prezidentská kandidátka Jana Bobošíková, poslanec ODS Boris Šťastný, ekonóm Libor Ševčík, ale aj minister spravodlivosti ČR Pavel Blažek.