Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Vladimir Putin nariadil vyšetrovanie okolností ničivých záplav

Miestni obyvatelia odstraňujú blato po záplavách v čiernomorskom letovisku Gelendžik v južnom Rusku 7. júla 2012. Po takmer dvoch dňoch nepretržitého dažďa zaplavila voda v Krasnodarskom kraji takmer 5000 rekreačných objektov a bez elektriny zostalo 22.000 ľudí. V niektorých mestách vyhlásili stav núdze a polícia zatkla prvých zlodejov, ktorí začali v zaplavených oblastiach rabovať. Počet obetí záplav na juhu Ruska vzrástol v nedeľu 8. júla 2012 na 141. Foto: TASR/AP Photo

Počas povodní voda zaplavila 5000 domov a okolo 22.000 ľudí je stále bez elektriny.

Moskva 8. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimír Putin nariadil dnes vyšetrovanie, či boli obyvatelia adekvátne varovaní pred náhlymi záplavami na juhu krajiny, ktoré si zatiaľ vyžiadali najmenej 150 ľudských životov.

Približne 1500 záchranárov pokračovalo v práci v Krasnodarskom kraji pri Čiernom mori. Putin si postihnutý dovolenkový región prezrel z helikoptéry.

Počas povodní voda zaplavila 5000 domov a okolo 22.000 ľudí je stále bez elektriny.

Ruský generálny prokurátor Alexander Bastrykin začal trestné stíhanie voči neznámym osobám za možné zanedbanie si svojich povinností.

Niektorí obyvatelia obviňovali úrady, že otvorili výpusty neďalekej priehrady, čím boli povodne ešte mohutnejšie. Vyšetrovatelia pripustili, že voda odtiekla z rezervoáru, ale popreli, že by to malo vplyv.

Prezident Putin uviedol, že približne 3000 ľudí musia ubytovať v dočasných príbytkoch. Tisícky obyvateľov stratili všetok svoj majetok.

Okolo 140 osôb sa utopilo v okrese Krymsk, ďalší dvaja v najväčšom ruskom čiernomorskom prístave Novorossijsk. Najmenej deväť turistov prišlo o život v pobrežnom letovisku Gelendžik. Medzi nimi bolo päť ľudí, ktorých zabil elektrický prúd po tom, ako blesk zasiahol transformátor.