Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Vladimir Putin vyzval na ukončenie krviprelievania na Ukrajine

Francúzsky prezident Francois Hollande (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin (vpravo). Foto: TASR/AP

Telefonát, ktorý podľa vyjadrenia Kremľa iniciovala francúzska strana, sa uskutočnil pred plánovaným stretnutím týchto dvoch lídrov 5. júna v Paríži.

Moskva 30. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore so svojím francúzskym partnerom Francoisom Hollandom vyzval na zastavenie krviprelievania na Ukrajine a na začiatok rokovaní medzi Kyjevom a separatistami z východu štátu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Telefonát, ktorý podľa vyjadrenia Kremľa iniciovala francúzska strana, sa uskutočnil pred plánovaným stretnutím týchto dvoch lídrov 5. júna v Paríži. Pôjde o Putinovo prvé stretnutie s vysokopostaveným západným činiteľom od marcovej anexie Krymu.

Tá je spolu s obvineniami z podnecovania vzbúreneckých nálad na rusky hovoriacom východe Ukrajiny predmetom sporov medzi Moskvou a západnými krajinami.

"Putin spomenul nutnosť priameho dialógu medzi Kyjevom a zástupcami juhovýchodných regiónov Ukrajiny a ukončenia násilia," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Ruský líder bude na budúci týždeň prítomný na spomienkových slávnostiach 70. výročia vylodenia spojencov vo francúzskej Normandii, kde sa dostane do kontaktu so zahraničnými predstaviteľmi vrátane nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, amerického prezidenta Baracka Obamu či nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.