Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vládny blok Fidesz-KDNP predložil návrh štruktúry novej vlády

Maďarský parlament Budapešti, archívna snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

O novele budú poslanci parlamentu rokovať pravdepodobne tento piatok.

Budapešť 9. mája (TASR) - Nová maďarská vláda bude mať desať ministerstiev, vyplýva z návrhu novely príslušných zákonov, ktorú v stredu v Budapešti predložili parlamentu vedúci politici vládneho bloku Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP).

Podľa agentúry MTI predchádzajúca vláda premiéra Viktora Orbána v uplynulom volebnom období fungovala takisto s desiatimi rezortmi s tým rozdielom, že v novom kabinete bude namiesto doterajšieho rezortu rozvoja ministerstvo pre inovácie a technológie.

V novele sa tiež uvádza, že ministerstvo kabinetu predsedu vlády bude fungovať ako politický orgán, pričom ministerstvo riadiace úrad vlády bude organizovať fungovanie vlády.

"Je potrebné, aby vláda bola účinná a aby bola schopná rýchlo reagovať, pretože vo svete sa udejú v priebehu niekoľkých minút zmeny, ktoré sa dotknú každého z nás," zdôvodňujú návrh predkladatelia novely, podľa ktorých najväčšie takéto výzvy sú v oblasti bezpečnosti i ekonomiky.

O novele budú poslanci parlamentu rokovať pravdepodobne tento piatok. Zákonodarný zbor vo štvrtok popoludní bude hlasovať o osobe predsedu novej maďarskej vlády. Prezident János Áder v utorok na ustanovujúcej schôdzi parlamentu navrhol, aby za premiéra zvolil parlament opäť Viktora Orbána.

Štvrtá maďarská vláda sa sústredí na bezpečnosť a na kresťanskú demokraciu, povedal Orbán v pondelok na schôdzke s Áderom.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach