Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Vnuk Nursultana Nazarbajeva žiada o politický azyl v Británii

Na archívnej snímke kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Foto: TASR/AP

Ajsultan Nazarbajev sa podľa vlastných slov dostal do nemilosti u svojho starého otca a svojej matky Darigy Nazarbajevovej, predsedníčky hornej komory kazašského parlamentu.

Alma-Ata 13. februára (TASR) - Vnuk bývalého kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva požiadal v Británii o politický azyl. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Ajsultan Nazarbajev, ktorý teraz používa meno Ajsultan Rachat, na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že je momentálne v Británii.

Ajsultan Nazarbajev sa podľa vlastných slov dostal do nemilosti u svojho starého otca a svojej matky Darigy Nazarbajevovej, predsedníčky hornej komory kazašského parlamentu. Obaja naňho vyvíjajú nátlak, aby nezverejňoval informácie o údajnej korupcii v súvislosti s dohodou o dodávkach zemného plynu uzavretou vládami Kazachstanu a Ruska.

"Ide o miliardy dolárov, ktoré boli ukradnuté kazašskému ľudu," napísal Ajsultan Nazarbajev.

Vysvetlil, že ide o zmluvu o dodávkach zemného plynu, podľa ktorej "sa kazašský plyn predáva ruskému Gazpromu za kopejky".

"Existuje spoločnosť, ktorá generuje zisk približne 1,5 miliardy dolárov ročne. Peniaze sa ukladajú na účte v Singapure a rozdeľujú medzi ruskú elitu: prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ale najmä šéfovi firmy Gazprom Alexejovi Millerovi," napísal 29-ročný Nazarbajev.

Pokiaľ ide o Kazachstan, zisk vo výške približne 700 miliónov dolárov ročne sa podľa Nazarbajeva mladšieho delí medzi predsedu kazašského energetického komplexu Kazenergy Timura Kulibajeva a podnikateľa Kajrata Boranbajeva, ktorý je bývalým svokrom mladého Nazarbajeva.

Podiel na týchto peniazoch chcela získať aj matka mladého Nazarbajeva a jej druhý manžel Kajrat Šaripbajev.

Otcom Ajsultana Nazarbajeva bol kazašský politik, podnikateľ a diplomat Rachat Alijev, ktorého vo februári 2015 našli obeseného v cele vo viedenskej väznici.

V októbri roku 2019 súd v Británii odsúdil Nazarbajeva mladšieho za kladenie odporu polícii na rok väzenia podmienečne. Tento trest zahŕňal probačný dohľad, liečbu drogovej závislosti, verejnoprospešné práce a pokutu.

Tlačová služba Darigy Nazarbajevovej podľa agentúry Reuters odmietla celú záležitosť komentovať, zatiaľ čo s hovorcom exprezidenta Nazarbajeva sa Reuters nepodarilo skontaktovať.

Nursultan Nazarbajev (79) odstúpil z funkcie vlani v marci. Kazachstan viedol takmer 30 rokov. Na poste prezidenta ho vystriedal Kasym-Žomart Tokajev. Nazarbajev však stále má veľké právomoci, keďže sa stal predsedom bezpečnostnej rady a zostal aj lídrom vládnej strany Svetlo vlasti (Nur Otan). Udelili mu aj titul vodca národa.