Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni sa koná ustanovujúce zasadanie nového parlamentu

Rakúski poslanci stoja počas ustanovujúceho zasadnutia parlamentu po parlamentných voľbách vo Viedni 9. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Po prvý raz po 31 rokoch chýbajú v rakúskom parlamente Zelení, zastúpenie tam však majú tak strana NEOS, ako aj Kandidátka Petra Pilza, niekdajšieho spoluzakladateľa Zelených.

Viedeň 9. decembra (TASR) - Necelé štyri týždne po predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku sa vo štvrtok začalo vo Viedni ustanovujúce zasadanie novozvoleného zákonodarného zboru alpskej republiky.

Takmer polovicu (85) zo 182 poslancov, ktorí na ustanovujúcom zasadaní zložili ústavou predpísaný sľub, tvoria parlamentní nováčikovia. Chýbal iba jeden zo zvolených zákonodarcov, ospravedlnený Harald Stefan (FPÖ).

Najsilnejšou parlamentnou frakciou sú konzervatívci z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), víťazného subjektu volieb, so 62 poslancami. O desať menej zákonodarcov má Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) doterajšieho kancelára Christiana Kerna a o 11 menej Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá vedie s ľudovcami rokovania o vytvorení budúcej vlády krajiny.

Po prvý raz po 31 rokoch chýbajú v rakúskom parlamente Zelení, zastúpenie tam však majú tak strana NEOS, ako aj Kandidátka Petra Pilza, niekdajšieho spoluzakladateľa Zelených.

Už v úvodný deň práce sa vo viacerých príspevkoch v rokovacej sále objavili výzvy na ukončenie sporov z predvolebnej kampane a spoločné hľadanie riešení naliehavých problémov občanov krajiny.

O pozoruhodný signál sa postarali slobodní z FPÖ, ktorí pri ozdobe svojich odevov rezignovali na tradičnú nevädzu spájanú kritikmi v minulosti s nacistami pôsobiacimi v medzivojnovom období v ilegalite a namiesto nej si zvolili plesnivec. Sociálni demokrati z SPÖ sa vrátili opäť k červeným karafiátom, ktoré pred štyrmi rokmi dočasne nahradili červené ruže, kým ľudovci z ÖVP použili iba tyrkysovo zafarbenú "placku" s nápisom oevpklub. Poslanci strany NEOS mali zasa na pultoch kaktusy s ružovými kvietkami, kým ich kolegovia z Kandidátky Petra Pilza sa využitia akýchkoľvek kvetín zriekli.

Informácie priniesli rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, ako aj tlačové agentúry APA a DPA.

Poslanci by ešte vo štvrtok mali v tajných voľbách zvoliť predsedníčku nového parlamentu a jeho podpredsedov. Ľudovci navrhli za nástupkyňu predsedníčky zákonodarného zboru Doris Buresovej doterajšiu generálnu tajomníčku strany Elisabeth Köstingerovú, ktorá je blízkou spolupracovníčkou lídra strany Sebastiana Kurza, pravdepodobného budúceho spolkového kancelára. Znalci pomerov považujú za fakticky isté, že Köstingerovú, ako aj Buresovú a Norberta Hofera zvolia poslanci za predsedníčku, respektíve podpredsedov zákonodarného zboru.