Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér: Neuznáme referendum o nezávislosti Kurdistanu

Na snímke iracký premiér Hajdar Abádí Foto: TASR/AP

Prezident Kurdistanu Masúd Barzání dnes na tlačovej konferencii informoval, že referendum sa uskutoční v pondelok podľa plánu, napriek narastajúcemu tlaku, aby hlasovanie zrušil.

Arbíl 24. septembra (TASR) - Arbíl 24. septembra (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí dnes v televíznom príhovore vyhlásil, že on a jeho vláda neuznajú referendum o nezávislosti irackého autonómneho regiónu Kurdistan, ani jeho výsledky.

Premiér tak reagoval na blížiace sa sporné ľudové hlasovanie v irackom Kurdistane, ktoré sa má konať v pondelok.

Prezident Kurdistanu Masúd Barzání dnes na tlačovej konferencii informoval, že referendum sa uskutoční v pondelok podľa plánu, napriek narastajúcemu tlaku, aby hlasovanie zrušil.

Barzání povedal, že referendum bude prvým krokom v dlhom procese rokovaní o získaní nezávislosti a že "partnerstvo" Kurdistanu s irackou centrálnou vládou v Bagdade sa skončilo.

Prezident tohto regiónu podrobne opísal porušovanie ľudských práv, ktoré museli znášať irackí Kurdi od irackých ozbrojených síl, vrátane zabíjania armádou za bývalého vodcu Saddáma Husajna, keď zahynulo vyše 50.000 Kurdov.

"Len prostredníctvom nezávislosti si môžeme zabezpečiť budúcnosť, keď nebudeme trpieť podobnými zverstvami ako v minulosti," dodal Barzání.

Bagdad, USA a OSN vyjadrili silný nesúhlas s ľudovým hlasovaním. USA vyzvali Kurdistan, aby odvolal referendum pre obavy z vyvolania regionálnych nepokojov. Washington sa takisto obáva, že ľudové hlasovanie odvráti pozornosť od súčasných bojov proti extrémistom z militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku a v Sýrii.

Aj susedia Iraku, predovšetkým Turecko a Irán, sa stavajú proti referendu o nezávislosti Kurdistanu, pretože sa obávajú, že povzbudí ich vlastné kurdské menšiny, aby sa snažili o odtrhnutie.

Vodca irackých Kurdov: Kurdistan chce mať vynikajúce vzťahy


Prezident irackého autonómneho regiónu Kurdistan, Masúd Barzání, dnes vyhlásil, že irackí Kurdi chcú mať "vynikajúce" vzťahy so susedmi. Vyjadril sa tak deň pred tým, ako bude Kurdistan hlasovať v spornom referende o nezávislosti.

"Naše posolstvo susedom: Tešíme sa na vynikajúce vzťahy s nimi," uviedol Barzání na tlačovej konferencii.

"Nikdy sme neboli prvkom nestability, budeme dodržiavať celé medzinárodné právo týkajúce sa hraníc," dodal prezident irackého Kurdistanu.

Susedia Iraku, predovšetkým Turecko a Irán, sa stavajú proti referendu o nezávislosti Kurdistanu, pretože sa obávajú, že povzbudí ich vlastné kurdské menšiny, aby sa snažili o odtrhnutie.

USA tiež vyzvali Kurdistan, aby odvolal referendum pre obavy z vyvolania regionálnych nepokojov. Washington sa tiež obáva, že ľudové hlasovanie odvráti pozornosť od súčasných bojov proti extrémistom z militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku a v Sýrii.